You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Как правилно да мием зъбите

zyblekarКрасивата усмивка е важна за всеки човек, но освен да е красива добре е зъбите ни да са здрави. Много голяма грешка допускана от много хора е да насочват вниманието си главно към резците и да не поддържат толкова добре задните зъби. Причината за това е че при усмихване се виждат резците, но не бива да се забравя, че и кътниците са част от устата и за тях трябва да се полагат грижи.

 

Избор на паста за зъби

В днешно време в магазините могат да се намери голямо изобилие от пасти за зъби, които предлагат чудотворни ефекти. Освен стандартното предпазване от кариес гарантират брилянтна усмивка, 3D белота и прочие.  Имайте в предвид, че основната функция на пастата за зъби е да почисти зъбите от натрупалите се хранителни остатъци, да покрие зъбите с ксилитол или манитол, за да осигури дълготрайна защита от бактерии. Най-важната функция на пастата за зъби е да защитава зъбите от кариес, а не да ги избелва. Пастите за зъби, които имат избелващ ефект може да съдържат абразиви или пероксид, което води до нараняване на емайла на зъба и повишава риска от кариес. Бъдете умни купувайте здравословни пасти за зъби! Редовното миене на зъбите гарантира блестяща усмивка.

Избор на четка за зъби

Избора на правилната четка за зъби е също толкова важен, колкото и избора на правилна паста за зъби. Обикновено за предпочитане са четки с по-твърди косми, защото те по-ефективно четкат зъбите и пространствата около зъбите. Ако обаче имате кървящи венци, тогава заложете на по-меките четки, които ще щадят венците. За предпочитане са неравномерните четки при които се редуват по-дълги и по-къси косми, защото те по-ефективно почистват между зъбното пространство.

Как е правилно да си мия зъбите ?

Съвременните техники за измиване на зъби особено тези на водещата компания Орал Б разделят устната кухина на 4 равни части. За правилна и равномерна подялба служат предните резци. Всяка зона трябва да бъде четкана с паста за зъби и четка за зъби в рамките на 30 секунди, след което се преминава на следващата зона. Така едно измиване на зъбите трае около 2 минути.  Зъбите е добре да се мият сутрин след ставане и вечер преди лягане.

Да използвам ли конци за зъби

Добре е да се използват конци за зъби. Те помагат да се намали зъбната плака, като по този начин се предпазва зъбът от разрушаване. Ако обаче имате проблем с венците и честото им кървене, в този случай по-добре е да заложите на водата за уста.

Посещение при зъболекар да или не ?

Посещението при личния стоматолог на 6 месеца е добра практика, която ще осигури здраве на вашите зъби. Много често имаме малки кариеси или петна, които третиране по подходящ начин се възстановяват и не е нужно зъболекаря да ни причинява болезнени манипулации. Също така редовното премахване на зъбен камък гарантира една по-бяла и блестяща усмивка.

Как правилно да мием зъбите

592
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Как правилно да мием зъбите5.00 от 5 от общо 1 гласували.