You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Кожни обриви причинени от алергии

kojen obriv alergiqЧесто по кожата на човек се получават различни петна (обриви) в някои случай причината за тези обриви може да се дължи на алергична реакция. Особено често сред децата в подрастваща възраст се забелязват подобни алергични реакции. Активизирането на алергията главно става през пролетния сезон, а най-ниска алергична активност се наблюдава през зимата. Разбира се, когато говорим за алергии причинени от полен, домашен прах, цветен прашец. Кожните алергии се поделят на няколко типа: 

Кожен обрив - Уртикария


Този вид кожен обрив се причинява от различни видове алергични реакции. При по-чувствителни хора уртикалния обрив се среща епизодично и страдащите от него не могат да преценят, кой е алергичния агент причинител на обрива. Уртикария е специфичен кожен обрив, като повечето хора го описват като изключително сърбящ при появата си. При този вид кожен обрив причинен от алергична реакция се наблюдават малки подутини наподобяващи ухапвания от комар. Обикновено с развитието на самата алергия се увеличава и обхвата на обрива. Основен причинител за Уртикария е освобождаването на хистамин и по тази причина колкото повече хистамин бъде освободен толкова по-тежък е кожния обрив.

Лечението на този кожен обрив обикновено е с антихистамин или корикостероиди. Последните обикновено потискат имунния отговор на организма. В отделни случай кожния обрив Уртикария може да се появи от друга причина, не заради алергия. Такива причини най-често са инфекции, лупус, хепатит проблеми с щитовидната жлеза и други.


Кожен обрив - Екзема и атопичен дерматит

Екзема това е кожен обрив, основни описващи го белези са - възпаление, зачервеняване на кожата и удебеляване. В някои случай екземите могат да са сухи с лющеща се кожа. Изключително важно е да бъде установено причинителя на екземата и дали става въпрос за алергия или причинителя е друг. Установяването на точния причинител е важно, защото от това зависи и начина на лечение на екземата (кожния обрив). Когато алергия е причинител за възникването на кожната екзема то основен начин за лечението на този кожен обрив е чрез намаляване на чесането. Често алергичната екзема налага използването на топикални кортикостероиди за облекчаване на възпалението.

Атопичен дерматит с този така сложен за обикновените хора се свързва термин, който означава екземен обрив свързан с алергия. Обрива от атопичен дерматит се среща с по-голяма честота при децата и по-малка при възрастните. Атопичния дермати при децата се съсредоточава в областта на лицето, шията и ръцете. Кожния обрив при екземите причинени от алергия са често червеникави до виолетови съпроводени със силен сърбеж.
Страдащите от атпяичен дерматит обикновено са с фамилна обремененост. При тези хора може да се балюдава алергии към - мляко, яйца, фъстъци и други.

Кожните обриви от атопичен дерматит обикновено с израстването на детето отшумяват и най-често се ограничават само в една област на тялото, а в зряла възраст може дори да не се наблюдава обрив.

Кожен обрив - Контактен дерматит

Контактен дерматит е обрив по кожата причинен от алергична реакция предизвикана от даден алерген. В най-честите случай развитието на кожния обрив е след два до три дена след контакт с алергена. Ако установите че обрива ви по кожата се числи към контактен дерматит е добре да се помъчите да си спомните за възможния алерген като се върнете назад 2-3 дена назад. След установяването на възможния причинител на кожния обрив постарайте се да ограничите контактите си с алергена.

Лечението на контактен дерматит се извършва с прилагането на кортикостероидни унгвенти, а при по-тежки случай - орален перднизон.

Кожни обриви

 

59
com_content.article
(73 гласа, оценка 3.21 от 5)
Кожни обриви причинени от алергии3.21 от 5 от общо 73 гласували.