You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Диета за трениращи

dietaКогато посещаваме редовно фитнес залата или спортуваме определен тип спорт, ние се нуждаем от хранителна диета, която се различава от хранителния режим на повечето хора. Причината за това е че трябва да съчетаваме храни с висока енергийна стойност и богати на протеин. И колкото по-високи резултати сме си поставили толкова по-строга и точна трябва да бъде нашата диета.

Диета за мускули

Когато основната ни цел е да посещаваме фитнес залата, за да стегнем и оформим красиво и релефно тяло, основната храна трябва да се състои от протеин. Добре е в менюто ни да има разнообразни източници на аминокиселини. Най-добре е да съчетаете пилешко месо, риба и телешко месо. Разбира се от вашата диета не бива да забравяте прясното и киселото мляко, изварата и ценните източници на витамини като плодове и зеленчуци. Кафето също е част от диетата на спортиста, защото е източник на тонизиране, концентрация и ободряване.

Диета за спортисти

Ако се занимавате с определен тип спорт – карате, футбол, баскетбол, бокс и пр. ще имате нужда от много енергия и по правило, колкото е по-динамичен спорта, толкова по-вече енергия ви е нужна. Най-добрите източници за енергия са храните богати на въглехидрати като ориз, картофи и белия хляб. За да постигнете добри резултати без да усещате подуване в корема изключете сладките изделия и газираните напитки, те ще са враг №1 на вашето тяло.

Диета за маса

Подобряването на резултатите понякога зависи и от телесната маса. Особено в сила е това за „бодибилдърите”. Много от подрастващите са също слабички и не знаят как да качат телесна маса. Това се постига с подходящ хранителен режим. При тези хора е добре яденето да е 4 пъти на ден в големи количества с храни богати на въглехидрати както при спортистите.

Диета за отслабване

Диетата за отслабване не представлява лишение, глад и ограничение. Това е една от основната грешка на много хора, диетата за отслабване и диетата за релеф са много сходни при тях се набляга на честото хранене, най-добре през 2 часа като това ускорява метаболизма и помага на вашето тяло да харчи повече енергия и по този начин да отслабва. Добре е все пак когато говорим за отслабване да се спазват някои ограничения, като например избягвайте мазните храни – свинско, сланина, олио, кремверши, наденици избягвайте също тестените изделия, добре е последното ядене за деня да е до 20ч. и прочие.

За да извлечете максимална полза от диетата е добре да дефинирате с точност какво очаквате от нея, дали да имате релефно и изчистено тяло, дали да имате повече енергия за тренировките, дали искате да имате повече телесна маса и пр. И най-важното е да спазвате точния режим.

Диета

 

607
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Диета за трениращи5.00 от 5 от общо 2 гласували.