You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Алергия видове и симптоми

алергииПо данни на СЗО всеки шести човек страда от алергия, това превръща този здравен проблем в един от най-важните в глобален мащаб. С влошаването на качеството на храните и намаляването стандарта на живот очакванията са през 2050 година всеки трети човек да страда от алергия.

От това заболяване най-често страдат децата, но при около 20% от пациентите алергията се запазва до самия край на живота.

Алергия – какво я причинява

Има голямо разнообрази от причинители на алергии, те се наричат най-общо алергени. Алергените са специфични вещества, които не са опасни за организма на повечето хора, но при една малка част от хората тези алергени се разпознават като опасни вещества от организма и причиняват имунен отговор – проявява се алергична реакция. При някои хора алергията е само към домашни животни, при други само към пчели, а трети към храни. Срещат се алергични реакции към лекарства, храни и козметични продукти.

Лекува ли се алергията

Част от алергиите могат да отшумят с времето, но други се запазват цял живот. По правило децата са най-уязвими към проява на алергични реакции, но с израстването на организма и неговото укрепване степента и честотата на проява на алергии намаляват. Приема се, че ако до 25 годишна възраст алергията не отшуми, тя ще се запази до края на живота.

Самата алергия няма лекарство, но много често лекарите предписват различни лекарствени продукти (най-често съдържат антихистамини или сходно на него вещества), които намаляват и облекчават симптомите на алергия.

Прояви на алергия

При всички хора има специфична проява на алергията. Най-голям дял от хората наблюдават кожни проблеми – обриви, засърбявания или оттоци. Обривите по кожата могат да подскажат какъв е източника на проблема. При някои от пациентите обрива се наблюдава по цялото тяло, при други ако източника на алергия е насекомо се локализира само в областта на ужилване или ухапване. При хранителна алергия обикновено обрива се наблюдава в долната част на корема и слабините, локализацията на обрива при хранителна алергия може да се променят, това е свързано с по-бавното и по-бързото достигне на хранителните вещества до отделните тъкани и органи. При алергии причинени от козметични проблеми се наблюдават локални зачервявания или малки пъпки в областта на нанасянето на козметичния продукт.

По тежка форма на проява на алергия това са задуха и свиването на бронхите. При остра алергична реакция е възможно пациентите да страдат от астма. Обикновено причинителя на този вид алергия са домашни животни и полени от растения. При тези пациенти себума в алвеолите намалява, бронхите се свиват. Чува се характерно свирене от белите дробове. При пациентите с този тип алергия се прилагат и допълнителни лечебни методи, един от тях е профилактичното използване на Алвеско.

Също честа форма на проява на алергия са сълзенето на очите и запушването на носа. Тези прояви на алергия, най-често се срещат през пролетта и се дължат на цъфтящите дървета или ако трябва да сме по-точни от полена.

По-рядко срещани са студовита алергия  и алергията към слънце. При тях обикновено се появяват специфични кожни петна на местата  изложени н алергена.

Алергия

 

608
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Алергия видове и симптоми 5.00 от 5 от общо 1 гласували.