You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Витамин Б комплекс

vitamin B kompleksВитамин Б комплекс обхваща група от витамини – Витамин Б1, Витамин Б2, Витамин Б3, Витамин Б5, Витамин Б6, Витамин Б9, Витамин Б12 и още Витамини Биотин, Колин и Иноситол. Самия витамин Б има съществена роля за засилването на метаболита в човешкото тяло. В момента на пазара има голямо разнообрази от предлагани таблетки от витамин Б комплекс, които може да бъдат лесно и  без рецепта набавени и да бъдат включени към основния хранителен режим. 

Витамин Б1

Витамин Б1 носещ още наименованието Тиамин, той има важно значение за метаболита на въглехидратите, оказва благотворно въздействие и върху мускулната и нервната система на човека.Естествени източници на витамин Б1 са житните семена и дрождеви колони. Витамин Б1 има и диуретичен ефент. Приемането на допълнително количество витамин Б1 е необходмио при хора с усилени физически усилия, хора изпаднали в стресови ситоации, а също така тези които приемат голямо количество захари. Витамин Б1 осигурява нормалните контракции на гладката мускулатура.

Витамин Б2

Другото име на витамин Б2 е Рибофлавин. Този витамин играе изключително важна роля в синтеза на хемоглобин, както и в метаболизма на мазнините и въглехидратите. Витамин Б2 увеличава чувствителноста на ретината затова витамин Б2 има значение и за здравето на човешкото зрение. При недостатъчно количество на този витамин се наблюдават кожни проблеми. При недостиг на витамин Б2 се наблюдават и нарушения в растежа на децата, това се дължи на факта, че белтъчния метаболизъм се затруднява при недостиг на витамина. Рибофлавина има много важно значение за спортистите, поради тази причина за тях се препоръчва допълнително количество витамин Б2. Този витамин се среща също със зърнести семена.

Витамин Б3 - PP-факротр

Витамин Б3 взима участие в окислителните процеси при производството на енергия, както и в синтеза на въглехидрати и мазнини. За храносмилатената система този витамин има важно значение, витамин Б3 има важно значение за нервната система, синтеза на хурмони. Витамин Б3 подържа и естествения и еластичен вид на кожата. Оптималното му количество подобрява циркулацията на кръвта и орусяването на мозъка. Витамин Б3 спомага за намяване на болката при някои заболявания като стомашна язва.

Витамин Б12

Другото име на този витамин е Цианкобаламин. Витамин Б12 има значение за синтеза не белтъци, метаболизма на мастните кисилини. Витамин Б12 спомага за оптималното количество и възпроизвотството на червените кръвни клетки в кръвта на човек. Този витамин стимулира апетита и с това му качество се преоръчва за хора, който искат на качат килограми. Витамина действа укрепващо на нервната система и балансира възбудимостта на организма, спомага да се концентрираме и повишава запаметителните способности на огранизма. За да има ефект обаче от този витамин той трябва да се приема заедно с витамин Б6.

Витамин Б комплекс

 

60
com_content.article
(8 гласа, оценка 5.00 от 5)
Витамин Б комплекс5.00 от 5 от общо 8 гласували.