You are here::
<
 
 
 
 
 
 

ВИТАМИН В6

витамин Б6Всички знаем защо ни е нужен витамин С , но по-малко сме информирани за витамините от група  В.

Лекарите са категорични, че повечето от сериозните заболявания и разстройства на здравето се дължат на недостиг на витамин В6.


Витамин В6 е открит през 1934 г., но през последното десетилетие учените натрупаха по – голяма информация за него.
Недостигът на витамин В6 влияе зле на мозъка, кръвта, кръвоносните съдове, нервната система.

Витамин В6 /или пиридоксин/ е необходим за прочистването на важни процеси в тялото, като една от основните му задачи е да подпомага обмяната на веществата и по точно на аминокисилините, от които са изградени белтъчините. При недостиг на витамин В6  обмяната се затруднява.

Ако например ядем много месо и други протеини, за усвояването им се изразходва целият пиродоксин /витамин В6/ от червата, черния дроб, клетките и се получава недостиг в други части на тялото.

Витамин В6 участва и в обмяната на мазнините и въглехидратите, в образуването на стомашния сок. От него зависи надежността на имунната система, производството на червени кръвни телца и хемоглобин. Витамин В6 регулира баланса на натрия и калия, а оттам и на водата в тялото, както и нивото на кръвната захар.

Витамин В6 поддържа баланса  на половите хормони и затова е особено важен за жените.

Денонощната потребност от витамин В6 за възрастен човек е 1,5-3 мг. Дозата трябва да се увеличи при предменстрационен синдром, месечен цикъл, бременност, менопауза, напреднала възраст, заболявания на сърцето, ниска кръвна захар, прием на антибиотици., атеросклероза , заболявания на черния дроб.

Витамин В6 помага при стрес, действа успокояващо и повишава настроението. Витамин В6 може да си осигурим при правилно хранене. Съдържа се  в покълналите зърна, орехите, лешниците, триците, спанака, карфиола, морковите, зелето, доматите, авокадото, ягодите, черешите, портокалите и лимоните

Има го в месните продукти – риба, яйца, бобовите и зърнените храни.

 

Витамин Б6

 

611
com_content.article
(4 гласа, оценка 3.75 от 5)
ВИТАМИН В63.75 от 5 от общо 4 гласували.