You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Ендометриоза – причина за болезнена менструация

bolki pri menstraciqЕндометриоза – причина за болезнена менструация
Около половината от жените във фертилна възраст изпитва болка по-време на месечния си цикъл. Около 30% от тези жени имат изключително силна болка, която често ги кара да се свият на кълбо и да проронят сълзи. Една от възможните причини за силната и непоносима болка по-време на менструалния цикъл може да се дължи на заболяването ендометриоза.

Ендометриоза - същност

Това заболяване представлява силно нарастване на лигавицата на матката, която се нарича ендометриум. Нормално тази лигавица покрива само и единствено кухината на матката. При определени обстоятелства ендометриум нараства и напука кухината на матката, като започва да покрива и други органи: фалопиеви тръби, яйчници, пикочните мехури  и пр.

Ендометриума е специфична тъкан, която под влияние на хормоните в периода на овулация на лигавицата на матката набъбва силно, тя се подготвя да приеме оплодената яйцеклетка, която да се вгнезди в матката и да започне развитието на зародиша. При това набъбване, голямо количество кръвоносни съдове снабдяват ендометриума с хранителни вещества. Ако яйцеклетката не бъде оплодена, лигавицата на матката се отлющва като ненужна и води до изхвърлянето на парченца лигавица и кръв.

Това е нормално развитие но при наличие на болестта еднометриоза, набъбването засяга цялата разраснала е лигавица, което причинява притискане на вътрешните органи, появата на кисти, лезии и сраствания, а от тук силна болка по време на месечния цикъл, а в някои случай и до фертилност при жените. 

Ендометриоза диагноза на заболяването

Правилна и точна диагноза, че сте носителка на това заболяване може да постави единствено лекар гинеколог. Който надниква в коремната кухина, за да установи дали ендометриума се е разраснал. Когато болестта е в напреднала фаза, кистите и срастванията могат да бъдат забелязани и с ехография.

Ендометриоза симптоми

Обикновено появата на един или повече от долу изброените симптоми трябва да насочат жената към възможност да са носители на това заболяване, но задължително трябва да им бъде поставена диагноза от лекар специалист. Имайте в предвид, че при някои от жените носители на ендометриоза може да няма никакви симптоми!

1. Силни болки по време на менструация
2. Болки в кръста и тазовата област по време на месечния цикъл
3. Силни болки по време на секс
4. Болки в червата и диария по време на менструацията

Ендометриоза

 

612
com_content.article
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Ендометриоза – причина за болезнена менструация5.00 от 5 от общо 3 гласували.