You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Бирата полезна или вредна ?

biraЕдна от най-често консумираните ниско алкохолни напитки в България това е Бирата. Студената бира е приятно питие не само в горещите летни дни, но тъмната бира е приятна за пиене и през студените зимни вечери и както се казва за да се насладиш на бирата ти трябва приятна компания. Какви обаче са ефектите за нашето здрави при консумирането на бира.

 

Как действа бирата върху нашето тяло

Най-масово се консумира светла бира. Тя се приготвя от хмел или етерично масло от хмел. Освен хмела, в бирата се съдържат и други съставки, които са много интересни от фармакологична гледна точка. Интерес заслужава да се обърне на хумулоновите, лупулоновите киселини. Те действат седативно т.е. те имат успокояващо действие, карат ни да се отпуснем. Установено е че количеството на тези две киселини е значително по-високо в сравнение с етаноловите напитки като водка, коняк, бренди и пр.

В Бирата се съдържа и веществото пренилнарингенина. Интересното около него е, че съдържа най-силният известен на медицината фитоестрогени. Това от своя страна прави бирата много подходяща на питка за жените, които са в менопауза, защото фитоестрогени се доближава до естрадиола.

Не е за подценяване и съдържанието на мая в бирата. Бирената мая е известна хранителна добавка, тя съдържа дрожди, които са отговорни за ферментационния процес. Дрождите разграждат малтозата до глюкоза, която по-нататък се разгражда до етилов алкохол. Дрождите по време на ферментационния процес синтезират и голямо количество витамин от група Б, което прави бирата като един добър източник на витамин Б, но това разбира се е преди процеса на филтрация.

Всяка бутилирана бира, която пристига до крайния клиент преминава през ферментационен процес. През този процес се отстранява голяма част от бирената мая. Което води до намаляване на съдържанието на витамин Б и минерали, а с това и значителна част от полезните за здравето на хората вещества. Ако се чудите защо се налага филтрацията, то тя осигурява по-бистрия вид на бирата и до голяма степен подобрява вкусовите качества.

В редица заведения се продава т.нар. жива бира. Тя не преминава през този процес на филтрация има значително по плътен вкус и е мътна.

Бирата и биреното коремче

За феновете на здравословното хранене бирата е като кошмар. Всички знаем за проучванията за затлъстяването и биреното коремче. Според нас обаче тази слава на бирата е незаслужена. В една бутилка от 500 милилитра се съдържат около 220ккал., което прави консумацията на една или две бири не чак толкова опасна за красивата ни фигура. Истината обаче е, че ако се прекалява и редовно се пият повече от три бири - тогава ДА може да се каже, че бирата ще доведе до покачване на килограми.

Също така трябва да споменем, че бирата отваря апетита. Биреното коремче не се дължи толкова на бирата, колкото на храната, която се консумира с нея а именно най-често пържени картофи, пържена риба и прочие.

И все пак полезна ли е бирата ?

Умерената консумация на бира има своите предимства в здравословно отношение или поне не би довела до странични ефекти като покачване на телесната маса и прочие, особено полезна би била живата бира, но нека отново да повторим всичко е при условие на нормална консумация. Консумацията на количества бира над 1.5л на ден може да има обаче значително негативно влияние върху организма. И не забравяйте бирата е алкохол, тя забавя вашите реакции и особено по време на шофиране.

Бира

 

613
com_content.article
(4 гласа, оценка 2.50 от 5)
Бирата полезна или вредна ?2.50 от 5 от общо 4 гласували.