You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Домашни лекове при кашлица

kashlicaКогато времето на вън се сменя и е ту топло, ту студено се увеличава на хората, които се оплакват от остра кашлица и хрема. Ако сте от хората, които не обичат да използват лекарствени средства пълни с химия, то може би знаете, че много от баибните илиачи могат да се справят успешно с влошеното здравословно състояние.

Предлагаме ви три лека при кашлица, които са най-четени и харесвани от читателите на лечител .info

Лек за кашлица от вино

Виното освен полезно за сърцето и кръвотворните органи е полезно и при настинка и простуда. За да си приготвите лечебна отвара ще са ви нужни:

750мл. бяло вино
100гр. мед
100гр. кромид лук

Начина на приготвяне на тази отвара е лесен, лука се почиства и се нарязва на дребно, след това всичките съставки се смесват в подходящ съд и се оставят да престоят 5 денонощия, след което се прецежда със ситен тензух.

Народните лечители препоръчват преди зимния сезон и след него да се прави профилактичен курс с този тип отвара. Тя е особено полезна за хората с ниска имунна система, които страдат от хронични белодробни заболявания, астма и пр.

Домашен сироп за кашлица

Вместо да купувате различни сиропи за кашлица от аптеката, може да си приготвите домашен. За целта е са ви нужни:

250мл. бира
1бр. лимон
100 небет шекер

Лимона се почиства и настъргва, добавя се бирата, а след нея и небет шекера. Съставките се разбъркват добре и се поставят на загрят котлон. Нужно е да се варят около 25-30 минути. След свалянето от котлона течността се прецежда през тензух. Ако сиропа е предназначен за човек на възраст над 18 години е добре да се добави и алкохол - ром или коняк. Целта на алкохола не е само да сгре организма на болния, но и да разшири бронхите, което ще позволи на болния да диша по-спокойно. Тази рецепта за сироп е изключително ефективна при т.нар. магарешка кашлица.

Приема на домашния сироп за кашлица зависи от силата на кашлицата, колкото е по-силна тя, толкова по-често се приема от сиропа по една супена лъжица.

Лековит чай при кашлица

Едно от най-изпитаните и предпочитани средства за лекуване на кашлица и болно гърло е чая. Нека да ви представим една малко по-различна рецепта за чай, за да си я приготвите ще са ви нужни:

400мл. вода
1 ч.л цвят от босилек
1 ч.л. индрише
4бр. орехи

Орехите се счупват, но не се почистват, а се варят така във водата. След като водата се свали от котлона се добавят босилека и индришето. Така приготвената лечебна отвара се връща отново на огъня, където се оставя да престои около 10 минути. След което чая може да бъде консумиран. Не се използва захар!

лекове при кашлица

 

614
com_content.article
(3 гласа, оценка 4.33 от 5)
Домашни лекове при кашлица4.33 от 5 от общо 3 гласували.