You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Лек за пролетна умора

umoraСлед смяната на часовото време от зимно към лятно, много хора се чувстват изморени, без желание за работа и тонус. Причината най-общо се нарича пролетна умора. Ако имате обаче да свършвате много работа, то тогава няма време да се подавате на лежерните дни, а трябва да си върнете бързо кондицията. Един от най-лесните и приятни лекове за пролетна умора това е шипката.

Шипка

Шипката е популярно растение в нашите ширини, то е известно сред много народни лечители, а от него се приготвят много отвари. Самото растение е храст, с извити или прави стебла и твърди, бодливи шипове. В България се срещат няколко вида шипка. Те са обект на изучаване от бутаниците. Най-често срещаните са Rosa canina, , Rosa dumalis, Rosa gallica, Rosa tomentosa, Rosa pendulina, Rosa caesia и др.
За да се спасите от пролтната умора, няма значение, кой вид шипка ще изберете.

От растението се използват плодовете, които са добре узрели.

Ползи от шипката

Шипката е мощен източник на витамини. Изключително богати плодове на витамин C, Витамин Б2, К и провитамин А. Също така в плодовете на шипката се съдържа висок процент пектинови вещества, флавоноиди, каротеноиди, органични киселини, танини, соли и етерично масло.

Шипката в народната медицина се използва при хипо- и авитаминоза (скорбут), пролетна умора, която най-вероятно много от нас ще изпитат в близките седмици. Също така се препоръчва приемането на шипки след тежки боледувания и терапия с антибиотици.

Богатия комплекс от витамини стимулира имунната защита на организма, помага за уплътняването на капилярите и по-доброто оросяване на мозъка, повишават жизнения тонус, активират обмяната на веществата.

Също така шипките намират широко приложение като диуретично и противовъзпалително средство при жлъчно-чернодробни и сърдечно-съдови заболявания.

Лек при пролетна умора

за да си приготвите силно средство, което да ви вдигне на крака и да ви върне силите е нужно да си направите запарка от шипки. Стандартна рецепта за приготвянето и е: 1-2 супени лъжици плодове от шипка се запарват в 500мл. вода оставят се да врат 10 мин. Пие се по 3 кафени чаши на ден.

Пролетна умора

 

616
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Лек за пролетна умора5.00 от 5 от общо 1 гласували.