You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Антибиотици и чревната флора

antibioticiЕдно от големите открития на 20 век бяха антибиотиците. Същински разцвет преживя медицината с откриването на  тези хапчета. Десетилетия след това се оказа, че те не са чак толкова чудотворни и могат да причинят големи вреди на човешкия организъм.

Антибиотичните средства се използват за лечение на бактериални инфекции. Като в зависимост от вида на бактериите (грам+ или грам-) има определени групи антибиотици. При сложни заболявания е възможно лечение и  с т.нар. широкоспектърни антибиотици. Лечението с тези медикаменти в повечето случай е успешно, но има редица странични ефекти от широкото им приложение.

Микроорганизмите са специфична група организми, те сменят поколенията си  много бързо, което им позволява да мутират и да изграждат устойчивост срещу лекарствените средства. Така откритите лекарства за едно заболяване бързо стават непотребни а дозите непрекъснато се покачват. Това натоварва организма на хората и води до увреждане на черния дроб.

От друга страна, антибиотиците унищожават не само опасните и вредни за човека бактерии, но унищожават и полезната флора. Да има т.нар. полезни микроорганизми. Голяма част от тях се намират в храносмилателната система (уста, стомах и черва). Употребата на антибиотици води до унищожаване на тази флора и възникването на много проблеми като – болки в корема, язви, поява на хемороиди, липса на витамин К и пр.

Защитете флората си

Онлайн списанието за жени „Тя жената” препоръчва при употребата на антибиотици да се посъветвате с лекуващи ви лекар за подходящи пробиотици, които да възстановяват чревната флора и да предпазват организма ви.
Ако обаче вече сте минали курса си на лечение и не сте взели предпазни мерки не се притеснявайте може да направите следните няколко стъпки за да помогнете на вашите полезни микроорганизми да се възстановят.
1.    Приемайте млечни продукти – мляко и кисело мляко. Особено полезни са киселите млека, които съдържат бифидосбактерии.
2.    Консумирайте мюсли и пълно зърнест хляб. Тези храни са богати на фибри и спомагат за възстановяването на микрофлората на червата.
3.    Избягвате тежките и мазни храни, които натоварват допълнително храносмилателния тракт, консумирайте предимно течни храни. Една пилешка супа след тежка борба с инфекциите би била страхотно ядене.

Чревна флора

 

623
com_content.article
(2 гласа, оценка 4.50 от 5)
Антибиотици и чревната флора4.50 от 5 от общо 2 гласували.