You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Витамин Д и ползите от него

vitamin DПод наименованието витамин Д се обединява малка група от витамини. Те се отнасят към групата на мастно-разтворимите витамини. С най-важно значение за човека са ергокалциферол или по известен като витамин Д2 и холекалциферол, който е известен повече като витамин Д3. Витамин Д има важно значение за регулирането на минералните съставки в човешкия организъм и най-вече на обмяната на калция и фосфора.Самия витамин Д в много учебници се отнася към прехормоните. Витамин Д се активира в черния дроб и бъбреците като активиращите биохимични реакции са няколко. Витамин Д действа и двупосочно на калциевата обмяна в организма на човек. От една страна той стимулира натрупването на калций в тъкани, кости черва в резултат на което се повишава съдържанието на калций в тези органи и тъкани, а от друга страна стимулира реабсорбацията на калция през бъбреците.

Основните естествени източници на витамин Д са два. Единия източник е храната, а другия начин за получаване на витамин Д е синтеза му в кожата. След като в организма вече е налице витамин Д той минава през метаболитен път започващ от черния дроб и завършва в бъбреците като се превръща в калцитриол.

Витамин Д2 не се произвежда в човека и трябва да бъде набавян задължително с храната. Другия важен витамин за човека е витамин Д3.Този витамин се синтезира в човешкия организъм (в кожата) като основен фактор за синтеза на витамин Д3 са УВ-лъчите от слънцето. Това са лъчите с дължина на вълната 270-300nm. За скороста на синтез на витамин Д3 от съществено значение е интензивността и времетраенето на лъчението. За географските ширини, в които попада България се смята, че 10-15 минути контакт със слънчевите лъчи по откритите части на тялото (крака, ръце, лице, шия) през пролетно-летния период са напълно достатъчни за претенцията на витамин Д дефицита. За претенцията от дефицит на витамин Д е важно да се приема разнообразна храна. От храните най-богати на витамин Д са - рибеното масло, месо от риба, яйчния жълтък.

 

Витамин Д

62
com_content.article
(5 гласа, оценка 5.00 от 5)
Витамин Д и ползите от него5.00 от 5 от общо 5 гласували.