You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Азотен бустер – опасен ли е

muskuliЕдна от най-често използваните хранителни добавки за напомпване и видимо увеличаване на мускулната маса сред мъжете посещаващи фитнес зала това е азотния бустер. Почти всяка една марка производител на фитнес добавки разполага със свой продукт на пазара. Определено обаче към момента има две марки, които взривяват пазара това са азотните бустери на BSN, jack3d и до някъде значително по-слабия но също ефективен бустер на марката Saitek.

 

Какво е азотен бустер

Азотния бустер е хранителна добавка с високо съдържание на аргинин. Освен аргинин съдържа различни видове креатин, някои съдържат високи дози кофеин и други патентовани съставки. При всички обаче е налице аргинина.

Азотния бустер напомпва мускулите и задържа напомпания ефект по-дълго време. Така излизаш от залата и с часове мускулите ти стоят набъбнали. Формите са ясно различими, а твърдостта е доба. Азотния бустер помага и за подобряване на резултатите в залата като ни дава допълнителна енергия и сила. Така може да вдигаме повече и да тренираме по-тежко.

От така изброените фактори изглежда, че азотния бустер е чудото на века и е изключително полезен, когато очакваш растеж съчетан с релеф, но бустерите има и редица отрицателни ефекти.

Азотен бустер и опасностите от него

Азотния бустер както казахме е богат на аргенин, който достига до тънкото черво, където бива резорбиран и влиза в кръвния ток. Аргенина увеличава азотния оксид в кръвта, което води до разширяване на кръвоносните съдове и така спомага за по-доброто хранене на мускулите. Недостатъка идва от това, че в резултат на разширените кръвоносни съдове и отичането на кръвта към мускулите се увеличава капацитета на кръвоносната система.

Нека го обясним така ако нормално имате 4л. кръв в тялото си в резултат на азотните оксиди кръвоносните съдове се разширяват, кръвта се концентрира в мускулите и става дефицит на кръв. Тогава се задействат депата на кръв в тялото, а сърцето за да задоволи увеличената потребност от кръв започва да бие очистено.
Това е и големия проблем на бустерите те натоварват сърцето. Употребата на азотни бустери повишава риска от аритмии и заболявания на сърцето. След приключване на цикъла с азотния бустер е възможно повишаване на кръвното налягане и пр.

Аргенина е агресивен и към храносмилателната система. Оралния му прием води до появата на диария, язви на стомаха и прочие.

Сами преценете риска и ползите от употребата на азотен бустер и най-вече преди да започнете най-добре се консултирайте със специалисти или лекари!

Азотен бустер

 

631
com_content.article
(13 гласа, оценка 4.23 от 5)
Азотен бустер – опасен ли е4.23 от 5 от общо 13 гласували.