You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Хормон на растежа - Подробна и важна информация за него

хормон на растежЧовешкия хормон на растежа (HGH Или GH) се произвежда във всяко човешко тяло от хипофизната жлеза. Този хормон е изключително важен за правилното функциониране на тялото, защото отговаря за възстановяването и растежа на всяка една клетка в нашия организъм. Основен хормон поддържащ тъканата цялост и здравина. Хормона на растежа се отделя от хипофизата в активно състояние и попада в кръвния поток. В това си състояние хормона е активен едва няколко минути, но това време е абсолютно достатъчно, за да достигне до черния дроб където хормона на растежа се трансформира в растежни фактори, най-основният от които е инсулиноподобният фактор на растежа -1 или IGF-1 с мощни анаболни свойства.

Хормон на растежа и количеството му в организма

Хормона на растежа се синтезира в най-големи количества през периода на пубертета. След преминаването на 20 годишна възраст нивата на синтезиране на този хормон рязко намаляват, а с напредване на възрастта количествата започват да намаляват постепенно.

Здравите мъже съдържат по малко от 5 нанограма на милилитър, циркулираща кръв. Жените в зряла възраст съдържат около 4 нанограма на милилитър. Интересен е факта, че по време на бременността жените удвояват количеството хормон на растежа в кръвта си почти двойно.

Кой се нуждае от хормон на растежа

Всеки един човек без значение мъж или жена, дете, младеж или възрастен човек се нуждае от определени количества от този хормон. Той задвижва вътрешните механизми за възстановяване на тяло.

Част от хората на планетата, които се занимават бодибилдинг, културизъм или просто любителски фитнес пребягват до допълнителен прием на хормон на растежа ( GH ) причината за това е, че хормона на растежа е отговорен за натрупването на чиста мускулна маса и изгарянето на мазнини.

Но не всичките ползи от хормона на растежа са така видими като натрупването на мускулна маса. Един малко по-незабележим процес в тялото ни - развитието на болести свързани със старостта се забавят от хормона на растежа.

С напредване на възрастта либидото на мъжете на пада, а повишения синтез на хормон на растежа може да стимулира сексуалната функция.


Стимулиране на хормон на растежа по естествен начин

За да увеличим нивата на хормон на растежа в кръвта не е нужно задължително да го приемаме от външната среда. Известни са определени техники, които могат да стимулират тялото ни да произвежда малко по-голямо количество от този хормон като два са основните фактора :

Силови тренировки - силовите тренировки във фитнес залата водят до освобождаването на по-голямо количество от хормона на растежа по естествен път. Това е доказано на базата на изследвания на активно спортуващи и пасивни хора.

Здравословен сън - GH хормона се синтезира активно по време на сън.Препоръчителните дози сън са 7-9 часа вяска нощ.

Билки които стимулират хормона на растежа

Tribulus terrestris, Milk thistle (магарешки бодил), Хризин, Griffonia simplicifolia, Coleus forskohlii;

Хормон на растежа

637
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Хормон на растежа - Подробна и важна информация за него5.00 от 5 от общо 1 гласували.