You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Колко са здравословни "ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПРОДУКТИ" - как да четем правилно съдържанието на продуктите

produktiПрез 21 век технологиите за производство са се развили изключително много и от обикновена свинска мас вече може да бъде произведен продукт с вид и вкус на сирене, но това да си е обикновена свинска мас. В тази връзка през последните 10 години масово започна рекламирането на така наричащите себе си "Здравословни храни", "здравословни напитки", "Здравословни козметични продукти".

Задължени по закон, но надхитрили с измама

По закон производителите на хранителни продукти, са длъжни на опаковката да маркират съдържанието на захари, мазнини, белтъци и общо количество калории. За тези от вас, които спазват диета, ходят на фитнес зала или просто искат да отслабнат, знаят колко важно е наличието на тази информация. Но производителите са намерили хитрина. Обикновено те използват комбинация от фруктозен сироп, царевичен сироп, декстроза (глюкоза), захароза и кафявва захар. Причината за този микс е поддържането на веществата в ниска концентрация и не надминаването на определен лимит. Така производителя може да обозначи продукта с 0г захари, но в същото време общия брой на различните видове сложни въглехидрати да надмине 10грама.

Ценни вещества, но едва уловими

В много от нашумелите реклами се говори примерно за шампоани с различни видове билки, за различни видове ензими в кремовете за лице, но истината е коренно различна. Тези продукти съдържат изключително малко количество от тези полезни вещества, които на дали могат да допринесат за вашето здраве и по-красивия външен вид.

Еко текст на опаковката

Много често производителите поставят думата "ЕКО" в своето име или в името на продуктите, които произвеждат, което заблуждават потребителите, че закупуват екологично чист продукт, но в същото време това е продукт, който може да съдържа множество консерванти и химически оцветители. Запомнете продуктите произведени по екологични стандарти в европейския съюз се маркират със зелено листо!

Опасни съставки в храните и козметиката

Един от най-големите кошмари на днешното производство това е влагането на опасни реактиви за подобряване на качеството. Под подобряване на качеството се има обикновено предвид - по-дълъг срок на годност. В храните изключително опасни са добавките с буквичката E. особено опасни са E123 - Амарант (Amaranth), E510 - Амониев хлорид (Ammonium chloride), E513 - Сярна киселина (Sulphuric acid).

Както и сами виждате зад тези прости символи се крият опасни химични съединения, които са канцерогенни и опасни за здравето дори и за живота на човека. Ако погледнете етикета на редица "Здравословни продукти" ще видите поне няколко химични съединения скрити под т.нар. Е.

Приятели преди да се залъжете и да купите скъп продукт прочетете внимателно етикета и преценете на място заслужава ли си да изхарчите допълнителни 5-10-15лв. за нещо, което не се различава по нищо от останалите по евтини продукти!

Опасни здравословни продукти

 

639
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Колко са здравословни "ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ПРОДУКТИ" - как да четем правилно съдържанието на продуктите5.00 от 5 от общо 1 гласували.