You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Хемороиди - симптоми и лечение

хемороидиХемороиди - симптоми и лечение
Хемороиди звучи като ужасяващо заболяване, но ще се изненадате, колко често срещано е то. По данни на Световната здравна организация това заболяване се среща средно на 12 души на 100. Честотата на поява на хемороиди е еднаква както при мъжете така и при жените.

 

Видове хемороиди

В практиката най-лесно и най-общо се обозначават два вида хемороиди - външни и вътрешни.

- Външни хемороиди - те се образуват по-външната видимата част на аналния канал. Този вид хемороиди се забелязват лесно от хората, защото се наблюдават подувания подобни на балончета, често може да има болка и силен сърбеж, който се дължи на дразненето на кожата. Тези подути мехури са чувствителни и лесно могат да бъдат разкъсани тогава говорим за тромбозен хемороид.

- Вътрешни хемороиди - Този вид хемороиди обхваща вътрешната не видима част на правото черво (ректома). Обикновено хората не знаят, че имат вътрешни хемороиди, защото не се наблюдава болка (вътрешната част на ректома е лишена от рецептори), няма сърбеж и няма видими изменения. Въпреки това нелечението на вътрешните хемороиди може да доведе до сериозни усложнения като пролапс и прияипване.


Хемороиди - симптоми

За външните хемороиди вече стана ясно, че симптомите се наблюдават лесно - сърбеж и парене на входа на ануса, болка, подутини подобни на мехури. Външните хемороиди се отличават лесно от пациентите. Вътрешните хемороиди въпреки, че са по-трудни за откриване от пациентите имат своите симптоми.

Един от най-характерните е отделянето на кръв, която се наблюдава по тоалетната хартия. Причината за протичането на кръв е оформянето на хемороидни възли. Имайте предвид, че появата на кръв не е достатъчно условие, за да поставите сами диагнозата хемороиди !

Хемороиди и тяхна диагноза

Крайната диагноза, че страдате от хемороиди се поставя от лекар. Обикновено симптомите, които описвате насочват лекаря към кои заболявания може да страдате. Преди да е сигурен той прави визуален оглед на ануса и аналната област. Възможно е да поиска и компютърен преглед. Ако и лекаря потвърди, че страдате от хемороиди е възможно да поиска преглед и с устройство наречено аноскоп - това устройство позволява да се прегледа ректома в дълбочина да се провери за вътрешни хемороиди и полипи по ректома.

Ако симптомите са лоши и имате хемороиди в напреднала фаза лекаря може да поиска да провери и наличието на хемороиди и в дебелото черво това става с изследвания наричани колоноскопия.

Лечение на хемороиди

Леките форми на хемороиди могат да бъдат лекувани с природни средства, които включват:

- консумация на храни богати на фибри - пшеница, трици, овесени ядки ;
- Билки като конски кестен и бромелан - заздравяват стените на кръвоносните съдове;
- пиене на чист сок от алое за облекчаване на подутините и сърбежите;
- Мащерка за външна и вътрешна употреба успокоява хемороидите;

Лечението на тежки форми на хемороиди

При тежки форми на хемороиди се налага по-силовото им третиране. Сред най-разпространението методи са:

- Умъртвяване на хемороидната тъкан със замразяване
- Изгаряне на болната тъкан с лазер или инфрачервена коагулация
- Хирургична интервенция за изрязване на хемороидината тъкан
- изсушаване на хемороидите с електрически заряд;

Хемороиди

 

641
com_content.article
(4 гласа, оценка 4.25 от 5)
Хемороиди - симптоми и лечение4.25 от 5 от общо 4 гласували.