You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Летен грип заплашва страната ни

gripОт здравните служби алармират за повишаване на болните от летен грип. По данни на медиците в България в момента върлува коктейл от няколко стотин различни енеровируси. По думите на специалистите за началото на летния сезон те са характерни и не би следвало това да тревожи хората.

Въпреки това националния консултант по епидемиология професор Мария Кожушарова, предупреждава че е в следващите седмици България ще бъде ударена от вълна от летен грип, а пика на болните се очаква да бъде достигнат през месец август.

Летен грип симптоми

През тази годишния летен грип симптомите ще наподобяват зимния грип - висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите. Но за разлика от зимния грип, който атакува главно дихателните пътища, летния грип се предизвиква от ентеровируси, който атакуват главно чревната флора и лигавицата на червата.

Специалистите предупреждават, че при таз годишния летен грип е възможно да се появи и обрив. Наблюдавания обрив най-често се появява след третия ден.


Рискови групи

Сред най-рисковите групи това са малките деца и възрастните хора над 75 години. Също така хората с хронични заболявания на храносмилателната система са по-податливи към заразяване с летен грип.

В момента вирусът мъчи всеки 50 на 10 хил. души в цялата страна, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Специалистите предупреждават, че освен летен грип в края на август е месеца в който се очаква и повишаване на новите заразени с Хепатит А.

Летен грип

 

643
com_content.article
(2 гласа, оценка 3.00 от 5)
Летен грип заплашва страната ни3.00 от 5 от общо 2 гласували.