You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Крушата - плодът дар от боговете

krushiКрушата - плодът дар от боговете
Крушата е един от плодовете, който най-силно напомня за настъпващата есен. Още от първите дъждовни дни този плод се превръща в истинско сладко изкушение за малки и големи - Този плод се отличава със сочността си, леко зърнеста структура и голяма сладост, а аромата на круша е просто божествен - това е и причината много хора да наричат крушите "подарък от небесата".

Консумацията на круши датира от дълбока древност още в древна Елада, Омир описва крушата в неговата "Одисея". По времето на Римската Империя крушата е била плодът на аристокрацията. На блюдата с които са се черпили гражданите на рим ( това е елитното общество в Римската империя ) задължително присъствал плодът круша.

През средновековието и по-модерното изкуство крушата привлича погледите на знайни и незнай автори в редица картини крушата заема важна роля след блюдото с плодове и това не е никак случайно. Крушата има изваяна форма оприличавана на най-интимните женски части.

В днешно време крушата също е традиционен плод, който присъства на масата на всяко домакинство. През есента похапваме пресни круши, а през зимата се набляга предимно на компоти и конфитюри от този златист плод. В кулинарията се приготвят и печени круши, които са изключително ароматни и сладки.

Круши в диета

В хранителния режим на хората е хубаво да се консумират сезонните плодове. Крушата е изключително ценен източник на органична киселина, желязо, цинк и мед. В 100 грама плодове се съдържа 120 мг ябълчена киселина, 70 мг. лимонена киселина и до 3 мг оксалова киселина. Разбира се изключително е полезно да се консумира кората на крушата, но преди това е хубаво да е добре измита.

За хората, които страдат от йоден дефицит се препоръчва ежедневно да добавят в хранителния си режим поне една круша на ден, защото тя е изключително ценен източник на йод.

Сред най-известните сортове круши са:

• Барлет - жълт сорт, с мека консистенция и много сочен.
• Фуджи - нежен, сочен и ароматен. Сладка и ароматна круша.
• Азиатска - хрупкава и сочна, едва доловимо сладка.
• Гала - хрупкав, със сладък и силен вкус.
• Анжу - много сочна круша, която е особено подходяща за различни салати.

Как да съхраняваме крушите

Крушите са изключително нежни плодове, които много бързо се развалят. За да запазите по-дълго този вид плод е нужно, когато избирате да купите плода да го огледате добре. Избирайте круши със здрава кора без видими наранявания. Добре е да съхранявате крушите в хладилник, по този начин увеличавате срока на годност на плода.

Ако нарежете плода той много бързо започва да потъмнява, за да спрете процеса на окисление може да напръскате леко плодът със сок от лимон!

Круша

 

646
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Крушата - плодът дар от боговете5.00 от 5 от общо 1 гласували.