You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Пълнозърнест хляб как да го познаем

хлябПълнозърнест хляб как да го познаем
Хляба е основна храна в българското домакинство. През последните няколко години става все по-популярно здравословния начин на хранене, а той предвижда консумацията на пълнозърнест, а не на бял хляб.

Защо пълнозърнест, а не бял хляб

Много от хората не знаят каква е разликата между обикновения и пълнозърнестия хляб. И двата вида хляб се приготвят от пшеница. Разликата се състои в използваната част от зърнато. Белия хляб се получава само от сърцевината ( пшеничното зърно се обелва и използва обеленото зърно) именно това придава и белия цвят на хляба.

Пълнозърнестия хляб се приготвя от цялото зърно.  В т.нар. шлюпки се съдържат  важните хранителни елементи в храната като витамини и минерали, а в сърцевината се намира главно калоричната част.  Именно заради това пълнозърнестия хляб е много по-полезен от белия.

Разлики между пълнозърнест и бял хляб

Именно търсенето на пълнозърнест хляб доведи до фалшифицирането му като се добавят различни оцветители като кафе и какао. Тези добавки не могат да бъдат заловени от лабораторните тестове, но вие в домашни условия може да осуетите измамата ето няколко съвета с които да разпознаете истинския от фалшивия пълнозърнест хляб:

1. Преди да закупите хляба прочетете какво съдържа. Истинския пълнозърнест хляб се приготвя от брашно тип 1750 или 1850, а не от по-ниски типове брашно като тип 500 или тип 700, от тях се приготвя белия хляб.


2. Истинския пълнозърнест хляб е твърд на допир, ако е мек най-вероятно не става въпрос за пълнозърнест и по-добре изберете друг вид хляб.

3. В домашни условия също може да тествате дали хляба е наистина пълнозърнест. Нужно е да потопите малко парченце хляб във вода за 10-15 минути. Ако водата се оцвети това означава, че хляба е оцветен с кафе или какао.

4. Един от най-сигурните тестове за да се различи пълнозърнест от бял хляб е да го препечете, белия хляб загаря, а черния хляб не загаря!

Пълнозърнест хляб

 

648
com_content.article
(3 гласа, оценка 4.00 от 5)
Пълнозърнест хляб как да го познаем4.00 от 5 от общо 3 гласували.