You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Колики при бебета

koliki pri bebeВ световен мащаб средно около 20% от бебетата страдат от колики. В България точен процент за бебета с този проблем е малко по висок около 25%. Появата на първите колики обикновено е след 3-та, 4-та седмица след появата на бебето на бял свят. Честотата на поява на колики при децата не зависи от пола, т.е. коликите се срещат с еднаква честота при момиченцата и момченцата.

Много хора смятат, че при използването на  изкуствените храни за бебета, задължително се появяват колики. Това не е точно така, защото и при кърмене и при използване на изкуствени храни честотата на получаване на колики при децата е еднаква.

проблемните колики пеи бебета отшумяват при 60% от бебета при достигане на 3 месечна възраст,а на около 4-5 месечна възраст коликите обикновено напълно изчезват.

Какво причинява колики при бебето

Причината за поява на колики при бебетата е не точно ясна. Някои специалисти изказват мнение, че колики се появяват при тези деца които имат по-незряла храносмилателна система. Причина за това им твърдение е, че след раждането им в храносмилателния тракт на новородените количеството на ензимите, храносмилателните сокове и не на последно място естествената флора на стомаха е много бедна и в не задоволително количество. Поради не достатъчното количество на тези така важни за асимилирането на майчината кърма (или адаптираното мляко) продукти, се образуват болезнени газове в бебето.
Други специалисти и то най-вече психолози изказват твърдения, че колики се причиняват от свръх възбудимост на не укрепналата бебешка нервна система. Те обясняват, че при тепърва развиващата се нервна система на бебето прекаленото натрупване на нова информация (хора, лица, думи, места, храни и пр.) причиняват изтощаване на мозъка и детето е в ситуация подобни на мигрената при възрастните. Лекарите казват още, че в края на деня това затормозяване е най-силно, а плаченето на бебето е начин да изпусне парата. В действителност и най-силен плач причинен от колики при бебето се наблюдава вечерно време.

Колики причинени от хранителния режим на майката

Да това е също доказан факт! В някой случай колики се получават от определени храни, пети от майката кърмачка. Ако детето има колики е препоръчително майката кърмачка да ограничи приемането на млечни продукти - прясно мляко, кисело мляко, сирене. Раздразнения при бебето и появата на колики може да се причини и от поемането на пикантни храни, някои подправки (чубрица, черен пипер и др.). Въздържанието от тези храни се препоръчва тогава, когато детето е с остри колики. Възобновяване на нормалния хранителен режим на майката се препоръчва след 3-4 месец, когато започват да отшумяват коликите при бебето.

Лечение на колики на бебе

Все още колики на бебе не се лекуват. Опитват се да се ограничат като се намали приема на горе изброените храни.

 

Колики при бебета

64
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Колики при бебета0 от 5 от общо 0 гласували.