You are here::
<
 
 
 
 
 
 

За и против енергийните напитки

energiini napitkiЗа и против енергийните напитки
В днешно време достъпа до енергийните напитки е толкова широк, че можем да си ги закупим от какви ли не места, като се започне от големите супермаркети, кварталните магазини, спирки дори във фитнес залите се продават енергийни напитки. От щандовете надничат различни шарени алуминиеви опаковки с различен грамаж от 220мл. до пласт масови бутилки от по 2л. Колко обаче са полезни и колко са вредни енергийните напитки.


Без значение от марката енергийните напитки обикновено съдържат сходни съставки. Това са основно кофеин (между 29 и 32мг. на 100мл.) и коктейл от витамини главно витамини от група Б, а в почти всички се съдържат високи нива на въглехидрати. В малко по-скъпите енергийни напитки се съдържа и таурин в някой Л-карнтин, женшен и пр.

 

Високи дози на кофеин в енергийните напитки

Много от лекарите са твърдо против енергийните напитки, защото те съдържат изключително високи дози кофеин, които карат сърцето да забие лудо.  Освен кофеин в енергийните напитки се крие и друга енергетична съставка това е таурин.  Редовната употреба на енергийни напитки води до странични ефекти като високо кръвно налягане, което младежите злоупотребяващи с енергийни напитки научават прекалено късно. Това е и една от основните причини все по рано да се срещат хора на 25-26г. възраст с високо кръвно категорични са лекарите.

Енергийните напитки са вред за зъбите

Друго притеснение, което може да имате от консумацията на енергийни напитки това е, че високите нива на захари в тях водят до увреждане на зъбния емайл. Направено научно изследване доказва именно категоричното негативно влияние на енергийните напитки върху здравето на зъбите.

Ползи от консумация на енергийни напитки

Определено има и ползи от това да изпием една добре охладена енергийна напитка. Преди всичко високите нива на кофеин събуждат заспалата ни нервна система и ни правят изключително продуктивни без значение дали се занимаваме с физически или умствен труд.

По правило енергийните напитки е добре да се пият в ранните следобедни часове (особено тези с таурин), защото в началото на деня нивото на таутрин (естествен енергиен източник в тялото) е най-висок, но постепенно започва да се изчерпва. Именно когато таурина е най-нисък може да извлечем и най-големи ползи от енергийните напитки.

Преди всичко, ако консумирате този вид енергийни стимуланти, консумирайте ги умерено и никога в комбинация с алкохол!

655
com_content.article
(3 гласа, оценка 4.33 от 5)
За и против енергийните напитки4.33 от 5 от общо 3 гласували.