You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Чай от джинджифил при настинка и грип

djindjifil chaiЧай от джинджифил при настинка и грип
Родината на джинджифилът е Китай, но през 13 век известният мореплавател Марко Поло пренася, това растение до нашите географски ширини, където и до днес се радва на изключително голяма популярност не само като лечебно растение, но и като подправка за редица гозби. За приготвянето на гозби се използва предимно в прахообразна форма, а в домашната медицина се използва най-вече пресен или изсушен корен от джинджифил.
Корена на джинджифилът е с неправилна форма. Обикновено пресният корен от джинджифил няма нужда да се бели, защото той има лека ципа, която чрез престъргване с нож лесно бива премахната.  В търговските вериги обаче обикновено се намира стари корени от джинджифил, които имат кора и преди да си приготвите чай от джинджифил е необходимо да изрежете кората.

Джинджифил и ползите от него

Джинджифилът е широко известен с антисептичното му действие. Той е изключително полезен при грип и простудни заболявания. Пациентите страдащи от белодробни заболявания като бронхит, пневмонии и астма също усещат усещат  подобряване на симптомите при редовно пиене на чай от джинджифил.  Корена от джинджифил е богат на витамин C и витамини от група Б, което го правят идеално средство за повишаване и укрепване на имунната система.

Чай от джинджифил при настинка и грип

Препоръчваме ви при грип и настинка да си приготвяте чай от пресен корен на джинджифил, а не сушен или на прах. Пресният корен на джинджифила има приятен леко парещ вкус, а полезните съставки в него са повече.

В 100 г. корен джинджифил се съдържат:
Енергия: 80 kcal;
Въглехидрати: 17,77 g;
Захар: 1,7 g;
Диетични фибри: 2 g;
Мазнина: 0,75 g;
Протеин: 1,82 g;

Също така в корена от джинджифил има изобилие от витамини от група Б и витамин C.
Корена се обелва от кората и се настъргва на дребно, към него се добавя лъжица мед на вкус, може да добавите 2-3 листа от мента и заливате с вряла вода. Отварата се прецежда и се пие гореща три пъти на ден – сутрин, обет и вечер.

Чай от джинджифил

 

665
com_content.article
(6 гласа, оценка 4.33 от 5)
Чай от джинджифил при настинка и грип4.33 от 5 от общо 6 гласували.