You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Разширени вени - модерно лечение

razshireni veniПри всички топлокръвни животни включително и човека кръвоносните съдове в тялото се поделят на три вида - вени, артерии и капиляри. Начален старт на кръвта дават артериите, които поемат кръвта от сърцето и я пренасят до тъканите и органите. Самите артерии не контактуват с тъканите. Контакта се осъществява от капилярната мрежа, която е хем вход и изход на кръвта от тъканите и органите. Поемането на отработената богата на СО2 кръв се поема от вените, които донасят кръвта обратно в сърцето.Разширени вени това е заболяване засягащо преди всичко венозната система (вени), вените на правото черво - хемороиди, по рядко се срещат разширени вени на мъдната торбичка - варикоцеле, а съвсем рядко по други части на тялото.

Причините за появата на разширени вени най-често се крие в нарушение на венозните клапи, които в нормално състояние спомагат за движението на кръвта във вените към сърцето като функцията им е да спират връщането на кръвта назад по вените. При нарушение на клапите на вените кръвта се връща обратно, самите вени се преизпълват, при което страдащите от разширени вени описват вените като втвърдени и пулсираща болка. Тази болка на вените изчезва обикновено след отдих или повдигане на краката на високо. Вените с напредване на заболяването (разширени вени) кръвоносните съдове се уголемяват и изпъкват стават видими. При не вземане на мерки за лечение на разширени вени, започват да се появяват следващите симптоми на разширени вени, които най-често са  възпаление и леки сърбежи по кожата в областта на увредените вени. Първите видими следи от разширяване на вените са обикновено в областта на глезените. Кожата в областта на подбедрицата е червеникаво-кафеникава В по-тежки стадии на разширени вени се наблюдават екземи и язви, които причиняват обикновено кръвоизливи.

 

Усложнения при разширени вени

При достигане на тежки фази при заболяването разширени вени може да се наблюдават различни усложнения. Такива са например: тромбози (съсирване на кръвта), тромбофлебит. При разширени вени на дебелото черво се наблюдават усложнения под формата на трудно изхождане съпроводено с болки.

Профилактика срещи разширени вени

Една от основните причини за появата на разширени вени това е продължителното стоене прав или седнал в една поза (т.е. стоене прав без движение, без мускулно съкращение). Друга основна причина за появата на разширени вени това е затлъстяването, бременност, в някои случай се наблюдава и наследствена предразположеност към появата на разширени вени.

Лечение на разширени вени

Най-модерното лечение на разширени вени е оперативното и лазерното, но в тази статия ще се съсредоточим върху методите за лечение на разширени вени, които могат да се приложат в домашни условия.

Лекарства за разширени вени

Лекарствени препарати за разширени вени има много на пазара. Все пак препоръчван от нас лекарство за лечение на разширени вени е Детралекс. По време на лечението на вените с детралекс се препоръчва и използването на мазило за разширени вени - Масту S с което трябва да се мажете три пъти дневно. Преди да престъпите приемането на това или друго лекарство за лечение на разширени вени се посъветвайте с лекар специалист.

Водолечение на разширени вени

Методите за лечение на разширени вени с вода са изключително много, най-известните и прилагани са използването на студен душ на краката за около минута-две. Този душ се повтаря няколко пъти на ден. Друго начин за водолечение е правенето на воден компрес като се използва памук. Компреса се налага върху местата засегнати от разширени вени. Компреса се поставя няколко пъти на ден.

Еластични чорапи за разширени вени

За лечението на разширени вени се използват и еластични чорапи до коляното или над него. Дължината зависи от засягането и развитието на заболяването разширени вени. Носенето на чорапите започва от ранно сутрин до момента  в който се легне за сън.

Други мероприятия, които биха имали положително влияние за лечение на разширените вени са: различните видове спорт, които раздвижват най-вече краката като - тичане, колоездене, тенис и други. При лечение на разширени вени се препоръчва отслабването.

Разширени вени - модерно лечение

 

66
com_content.article
(46 гласа, оценка 3.37 от 5)
Разширени вени - модерно лечение3.37 от 5 от общо 46 гласували.