You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Защо да накисваме ядките и семената

qdkiЗащо да накисваме ядките и семената
Всички привърженици на здравословното хранене знаят, колко са полезни ядките и семената за нашето тяло. Малко от нас обаче знаят, че когато консумираме ядките печени, ние усвояваме едва 20% от полезните минерали съдържащи се в тях, а омега 3 мазнините, които се съдържат в тях при печене намаляват с около 60%. Това е причината ядките и семенната да трябва да бъдат консумирани сурови.

Последни проучвания доказаха, че семената  и ядките имат силни инхибиращи ензими, които пречат на нашето тяло да усвоят максималното количество полезни вещества от ядките, зърнестите и семената.

Ролята на инхибиращите ензими е важна за всички семена и ядки, те предпазват ядката и плодът от гниене при неблагоприятни условия в околната среда. Естествено възниква въпроса, има ли начин да консумираме ядките и семената така, че да усвоим по-голямо количество от полезните вещества и отговора е ДА! Има начин по-който излъжем ядките и семената да намалят количеството на защитните ензими и ние да усвоим максимално количество от минералите и ценните мазнини, а този механизъм е чрез накисване!

Накисване на семена и ядки
Накисването във вода спомага за „възкресението“ на ядките и семената, те се пробуждат и се подготвят за покълнване. В този момент, защитната стена на семената, ядките и зърнестите е свалена, а ние може да се възползваме максимално полезните им свойства.


673
com_content.article
(7 гласа, оценка 5.00 от 5)
Защо да накисваме ядките и семената5.00 от 5 от общо 7 гласували.