You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Хранителен режим на бременна жена

хранителен режим бременностЗдравето и красотата на всяка една жена зависи от качеството на храната. След забременяването обаче качеството на храната е изключително важно за правилното развитие на плода. В началото на бременността по-голяма част от жените се оплакват от често гадене, повръщане и липса на апетит дължаща се най-често на променен вкус на храната.Процеса на израстване на плода в утробата на майката през началните седмици нараства изключително бавно. На около 4 месец от началото на бременността плода тежи едва около 150-200 гр. До около 4 месец бременната жена трябва да запази нормалния си хранителен режим т.е. този който е бил и преди началото на бременността. В случаите в които се наблюдава често повръщане, гадене или виене на свят, специалистите препоръчват храната да започне да се приема на по-малки дози, но да запази количеството си. От менюто  на бременната жена трябва да се изключат храни, които дразнят лигавицата на стомаха. Храните, които трябва да изключите са главно пикантни подправки и храни, по време на бременността избягвайте от хранителния си режим мазни храни и най-вече готвенето с олио (заменете го ако имате възможност с зехтин).

Промяната на вкуса на храната е нещо нормално. Задоволяването на хранителните нужди на бременните жени не трябва да става само от храни, които се харесват на бъдещата майка. Необходимо е да се включват в хранителния режим на бременните жени храни като : кисело и прясно мляко, яйца, месо (предимно рибешко и пилешко) и други.

През втората половина на бременността на жената теглото започва да се покачва бързо и организма на бъдещата майка има нужда от по качествена храна, която да бъде въведени в хранителния режим на бременната жена. По време на втората половина от бременността не бива да се гладува, но нито и да се прекалява с храната. През този период в хранителния режим на бременната жена се включват храни богати на ценни белтъци. По време на втората половина от бременността, жените имат нужди от повишено количество витамини затова жените трябва да вкарат в менюто си повече плодове и зеленчуци.

След навлизането в седмица месец от бременността, от хранителния режим жената трябва да изключи солта и пикантните подправки. Това е необходимо защото организма започва да задържа повече вода, което от своя страна води до получаването на отоци. След навлизането в 7 месец на бременността има опасност от токсикоза на бременността, високо кръвно и други. Често срещан проблем при бременните жени е затлъстяването, за да избегнете натрупването на излишни килограми по време на бременността е необходимо да изключите от хранителния си режим след седмия месец мазни храни, да избягвате свинското месо, сладки продукти (похапвайте спокойно черен шоколад ), ограничете храните богати на холестерол.

Доброто хранене на майката е един от основните показатели и за здраво новородено. За по-добри и точни съвети се обърнете към вашия лекар, които без съмнение ще ви обясни най-добре за хранителния режим на бременнатта жена.

хранителен режим на бременна жена

 

71
com_content.article
(1 глас, оценка 2.00 от 5)
Хранителен режим на бременна жена2.00 от 5 от общо 1 гласували.