You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Спрете алергията

alergiqС настъпването на пролетта започват често познатите симптоми – непрестанно кихане, сълзене и зачервяване на очите, неспираща досадна хрема, отпадналост. Ако тези симптоми се наблюдават и при вас най-вероятно страдате от сенна хрема и сезоннен ринит. Интересен факт за населението на България е, че всеки трети човек страда от пролетна алергия. Преборете се с алергичните пристъпи по лесно използвайки някой от ценните съвети на алерголози.
Основните критични месеци за проявата на алергия това са месеците април и май. Макар, че разцъфването на растенията е ежегодишен повтарящ се цикъл нашия организъм не може да си изгради устойчива защита и почти всяка година всеки трети българин изпитва кошмара на пролетната алергия.

По-своята проява всяка алергия може да се подели на: слаба, средна и силна алергия

Слаба алергия: тя включва слаби алергични реакции появяващи се на локализирани малки участъци по кожата. Най-честите прояви на слабата алергия са кожни обриви (зачервяване, подувания), сълзене на очите и хрема.

Средна алергия: Средната алергична реакция засяга големи участъци от тялото и освен кожен обрив с досаден сърбеж при тези алергии се наблюдава и затруднения в дихателната система.

Силна алергия: Силните алергична реакция е опасна тя може да доведе до смърт. Този вид алергия започва със сърбеж и много бързо се разпространява по цялото тяло и се съпровожда със симптоми на задушаване.

Степента на пролетната алергия е от слаба до среда само при много чувствителни хора се среща силна алергия, но това са единични случай. Все пак за да намалите симптомите на алергичната реакция ви препоръчваме:

Намалете алкохола
Алкохола увеличава риска за проява на сезонен ринит с 3%. Като причината, която сочат учените алерголози от данни за този факт е, че микроорганизмите (плесени и бактерии), които се съдържат в алкохола стимулират отделянето на хистамин. Това вещество хистамин е един от основните причинители, който кара очите ви да сълзят, а носа да ви сърби при алергична реакция.

Спете повече
Често стресовите ситуации отслабват защитата на организма и го правят податлив на алергични дразнители (алергени). През 2008 година учени от медицинския университет в Охайо установяват при своите изследвания, че алергичните пристъпи се засилват при силен стрес (източник в. Стандарт). Един от най-сигурните начин да компенсирате и върнете спокойствието на организма това е пълноценния и качествения сън.

Къпете се по-често

В рамките на забързаното ежедневие не на всеки му остава време да се изкъпи, когато пожелае. Често алергии се причиняват от полен или цветен прашец, който е полепнал по кожата на човека. Размера им е микроскопичен и не може да бъде забелязан, но той е там. Ако не се изкипите преди да легнете в леглото вие пренасяте алергена във вашите завивки НЕ ПОЗВОЛПВАЙТЕ ТОВА, за да се предпазите от пролетна алергия къпете се задължително след като се приберете в къщи.

Спрете алергията

 

72
com_content.article
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Спрете алергията5.00 от 5 от общо 3 гласували.