You are here::
<
 
 
 
 
 
 

СОКЪТ ОТ АРОНИЯ

aroniqАронията пришълец в нашата страна, се оказва истинско природно чудо, събрало в себе си редки и ценни съставки.
Сокът от Арония се харесва на българите, но по важното е, че той се одобрява и от специалистите .Аронията, този непретенциозен храст с тъмночервени гроздовидни плодове се оказа истинско природно чудо, събрало в себе си ценни лечебни съставки.

 


ХИМИЧЕН СЪСТАВ
Аронията съдържа 65-72% плодова вода, 7,5-10,5% захари, 1,1-1,4% органични киселини, 0,5-0,6% дъбилни вещества, 0,6-0,8%пектинови вещества.

Богата е на витамините: С, каротин, витамин В1, В2, В6, В9, РР, Е, К и Р.Съдържа микроелементите: йод, бор, молибден, мед. В състава на сока влизат аминокиселините: аргинин, тирозин, хистидин и лизин, цистин, А-аланин, аспаргинова киселина и серин.

ВНИМАНИЕ!
Плодът на аронията съдържа захари, но не какви да е, а предимно фруктоза и гликоза. Има и естествен сорбит. Като, че природата нарочно е създала този плод за щадящо хранене, подходящо  дори за хора с тежък диабет.
Арониевите плодове са богати на пектин. А богатото им йодно съдържание ги прави ефикасно лекарство при заболяване на щитовидната жлеза - базедова болест и тиретоксикоза. В листата пък има вещества, които подобряват дейността на черния дроб и спомагат за отока на жлъчния сок.

ВНИМАНИЕ !
Хитът в арониевите плодове обаче са биологичноактивните полифенолни съединения, известни още като витамин Р. В това отношение няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифенолни - Р-активни вещества-флавоноиди, антоцианини, катехини.
Флавоноидите и антицианините нямат изкуствен заместител.

Р-активните вещества имат необикновената способност да усилват биологичното въздействие на всички витамини, включително и на витамин С, както да повишава запасите му в организма.


Съвместно с витамин С и при наличието на калций, витамин Р в аронията укрепва съединителната тъкан и пази от капилярни кръвоизливи, особено в мозъка и в сърдечния мускул. Поддържайки висока еластичност на стените на кръвоносните съдове, Р-активните вещества понижават кръвното налягане, като премахват атеросклеротичните плаки.

77
com_content.article
(4 гласа, оценка 5.00 от 5)
СОКЪТ ОТ АРОНИЯ5.00 от 5 от общо 4 гласували.