You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Далтонизъм

daltonizamОкото е орган на зрението при хората. Макар и малко цветове да познаваме и наименуваме очите възприемат огромна цветова информация, а цветните нюанси са в рамките на милиони. Възприемането на светлините дразнения от човешкото око става с помощта на рецептори. Любопитно около окото това е, че човешкото око е чувствително само към три цвята, а те са именно - червен, син и зелен, а всички останали нюанси са в резултат на тяхното сливане. При част от хората обаче наричани далтонисти някой от пигментите липсва. Тези хора след своето раждане възприемат света с различни цветове от нормалните хора.За първи път болестта далтонизъм е била описана от англичанина Д. Далтон. Самия той страдал от далтонизъм, но установил, че е притежател на цветната слепота едва когато бил на 26 годишна възраст.

В днешни дни се знае че далтонизмът е болест, която се наследява. Предаването на болестта става чрез Х-хоромозомата. Най-често Х-хромозомата се предава от майки на синове. Статистическите данни посочват, че около 8% от мъжете страдат от далтонизъм и едва 0.5% от жените.

В обществото върви грешно мислене, че болните от далтонизъм изобщо не разпознават цветовете. Това разбира се е погрешно мислене, защото по-малко от 0,1% от хората страдащи от далтонизъм не могат да разпознаят нито един цвят и виждат света в черно и бяло. В повечето случай далтонистите са с намалено цветоусещане за някой от цветовете например ПРОТАНОМЛИЯ - това е намалено възприемане на червения цвят, Дейтераномалия - това е намалено усещане (възприемане) на зеления цвят. Пълната слепота на някой от двата цвята се среща рядко и въпросния цвят се възприема най-често като черен или друг цвят.

Далтонизма пречи на хората за изпълнението на някои професии. Задължителен преглед на цветовото усещане се прави при професии като - пилоти, моряци, шофьори. Проверката дали се разпознават всички цветове става с помощта на специални таблици. Като в тези таблици има фигури или числа, които хората с далтонизъм не могат да ги разпознаят или видят. До този момент заболяването далтонизъм не се лекува.

 

79
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Далтонизъм5.00 от 5 от общо 1 гласували.