You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Затлъстяване в корема

zatlastqvaneЗатлъстяването е сериозен проблем появил се в средата на 20 век и се очаква да достигне своя бум през този век. Това налага запознаването на обществото с последиците, които води със себе си затлъстяването. Изследване направено от учени от университета в С. Каролина, установили, че най-опасни са затлъстяванията в коремната област. В същото време всеки човек знае, че почит всяка храна, която е в излишък и я консумираме се лепва именно в тази област, а свалянето на излишно натрупаните тлъстини в тази област е изключително трудна задача.Затлъстяването се сочи като един от основните показатели за риск от сърдечно-съдови заболявания. Широко използвани в България, а и на друго място Индекс на телесната маса или на кратко ИТМ се сочи като не съвсем коректен според изследването на учените от Университета в Северна Каролина, защото не може да отрази индивидуалните особености на отделното човешко тяло, като за пример дават мускулните тъкани.

В крайна сметка най-добрия индикатор за затлъстяването се явява самооценката на самия човек. Често обаче тя идва твърде късно, когато затлъстяването е вече факт, факт са и рисковете от сърдечно-съдови заболявания.

Като рискови групи с повишена възможност за затлъстяване в източна Европа са главно децата. Опасността идва от нарушения им режим, дългото прекарване пред компютрите, малкото спортуване и най-вече храненето с нездравословни храни.

 

7
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Затлъстяване в корема5.00 от 5 от общо 1 гласували.