You are here::
<
 
 
 
 
 
 

ЖЪЛТА ТЛЪСТИГА /ЖЪЛТО ПРОЗОРЧЕ/

жълто прозорчеЖълтата  тлъстига е многогодишно тревисто растение с разклонена от основата и отчасти пълзящо стъбло, високо до 15 см. Листата са месести, последователни, яйцевидно цилиндрични, без дръжка и с парлив вкус. Цветовете са жълти, събрани в сенниковидни съцветия. Плодът е сборен - с 5 плодолистчета и с по няколко семена. Среща се из варовитите скалисти и планински места из цялата страна.

 

ДРОГА СА СТРЪКОВЕТЕ НА ЖЪЛТАТА ТЛЪСТИГА
Надземната част на растението се събира през периода на цъфтенето /от юни до юли/. Суши се на сянка. Добре изсушената билка има зелен цвят и горчив вкус. Няма миризма.

ВНИМАНИЕ!  ХИМИЧЕН СЪСТАВ!
Дрогата съдържа алкалоидо седамин, който притежава лютив и парлив вкус, други алкалоиди, флавоновия гликозид рутин /около 12%/ и други  гликозоиди, танин, органични киселини, витамин С. Богата е на слузни вещества, гуми, восък, захар и други.

ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ !
Дрогата и препаратите от нея действат БОЛКОУСПОКОЯВАЩО при киселини и при язва на стомаха, болки във външното и средното ухо. ТОНИЗИРАТ ГЛАДКАТА МУСКУЛАТУРА НА СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ И МАТКАТА, ПОНИЖАВАТ КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ, ВЪЗБУЖДАТ ЦЕНТЪРА НА ДИШАНЕТО, ЗАСИЛВАТ ДИАСТОЛИЧНИТЕ СЪКРАЩЕНИЯ НА СЪРЦЕТО. Дрогата действа успокоително при възпалени хемероиди, сърбеж около ануса, при афти и някои кожни заболявания.

УПОТРЕБА !

ВЪТРЕШНО - Използва се отвара от билката като слабително средство, а също и при хипртония, язва на стомаха, атеросклероза и за регулиране на дишането. Отварата се приготвя от 1 супена лъжица дрога и 300 г. кипяща вода. Вари се в продължение на 15 мин. Оставя се  да кисне 30 мин. и се прецежда. Приема се 3 пъти на ден по 80 г. преди ядене.

ВЪНШНО - Прилага се за компреси и бани при хемероиди, афти в устата /гаргара/, раздразнена лигавица на ануса.

80
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
ЖЪЛТА ТЛЪСТИГА /ЖЪЛТО ПРОЗОРЧЕ/0 от 5 от общо 0 гласували.