You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Комедони - черни точки по лицето

komedoniНаучното наименование на черните точки е комедони. Те представляват един често срещан козметичен проблем. Проблема с черните точки се среща при различните типове кожа на лицето - както суха така и при мазна кожа.

Причина за поява на комедони
Образуването на черните точки по лицето (комедони) се дължи на повишено отделяне на мазен секрет. Отделеното количество мазнина е в пъти повече от нормалното количество отделяно от човек. С нея се изпълват отвърстията на мастните жлези, дразнят епидермалните клетки премесват се с прах и отмрели епидермални клетки и други.При опит за изстискване на черните точки се получава малко шнурче, което е с бял цвят а на върха има черна точка. Черната точка е в резултат на окислителни процеси а не от замърсяване с прах или други антропогенни продукти.

Появата на черните точки по лицето (комедони) се дължи и на употребата на козметични продукти за кожа. Такива продукти предизвикващи комедони най-често са кремове, които не са съобразени с типа на вашата кожа.

Най-критичните зони за образуването на черни точки това са: областта на лицето - бузи, чело, нос и по-рядко черни точки се образуват по брадичката. Комедоните се наблюдават и по гърдите, рамената и гърба. Рядко срещани са комедоните в областта на бедрата, но при някои хора и тези области се засягат от комедони.

Лечение на комедони
Най-доброто лечение на черните точки това е повишаване на личната хигиена. Ако по вашето лице или тяло имате единични и рядко срещащи се черни точки то лечението, което може да предприемете е освен редовното миене на кожата на лицето, може да третирате кожата със спиртни разтвори, но внимавайте да не я пресушите и да започне да се бели. Ако обаче лицето ви има множество черни точки - комедони, то тогава е необходимо да се прави водна баня на лицето преди да се отстранят черните точки. Чрез водната баня лицето ще стани по меко и изцеждането на черните точки ще протече без да се раздразва кожата на лицето.

Почистването на черните точки от лицето става най-добре със специална лъжичка за комедони, която не дразни и не наранява кожата на лицето. Ако обаче нямате подобен уред за премахване на комедони, то може да използвате и собствените пръсти. Тогава обаче те трябва да са добре дезинфектирани. Това обаче е доста рискована процедура, защото ако по време на премахването на черните точки се запушат каналите на мастни жлези това ще доведе до възпаление и появата на акне (младежки пъпки).

След привършване на процедурите по премахване на комедоните от вашето лице задължително дезинфектирайте лицето, най-добре е това да стани със спиртен разтвор, но може да стани и с друга дезинфектираща течност. Бъдете предпазливи и щадете вашата кожа. НЕ правете процедури по почистване на лицето си често. Специалистите дерматолози препоръчват почистването на черните точки от кожата на лицето да става най-много 1 път в рамките на 12 дена.

 

Комедони черни точки

 

81
com_content.article
(9 гласа, оценка 2.44 от 5)
Комедони - черни точки по лицето2.44 от 5 от общо 9 гласували.