You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Хипофиза - Окситоцин и Вазопресин

hipofizaХипофизата е основен орган за ендокринната система в тялото на човека. Хипофизната жлеза ръководи всички останали жлези в тялото на човек като контролира тяхната дейност. Хипофизата се поделя на два дяла преден наричан аденохипофиза и заден дял неврохипофиза, а самата регулация на секрецията на хипофизата се осъществява от подхълмите.Хурмоните секретирани от задния дял на хипофизата са два вазпоресин и окситоцин.
Вазопресинът е антидиуретичен хормон. Основната му функция е резербция  на вода в бъбречните каналчета в резултат на което количеството урина намалява. Този хормон отговаря и за цялостният баланс на течностите в човешкия организъм. Този хормон има констриктивен ефект върху кръвоносните съдове и се повишава кръвното налягане.

Фактори, които влияят върху секрецията на този хормон:
При изпиване на голямо количество алкохол секрецията на вазопресин се поттиска в резултат на което се нарушава обратното всмукване на вода в каналчетата на бъбреците, което води до обезводняване на организма.
При нарушен синтез на този хипофизен хормон настъпва болестта безвкусен диабет. Характерното за тази болест е, че страдащите от нея хора изпитват много силна жажда в резултат на което изпиват голямо количество вода. В резултат на по-голямото количество вода се образува и по голямо количество урина, което количество може да достигне до 30л. на ден.

Втория хормон на задния дял на хипофизната жлеза Окситоцинът играе роля за стимулирането на съкращенията на гладкомускулните влакна на матката. Секретира се по време на самото раждане и предизвиква ритмични съкращения на матката. Секрецията на окситоцинът се подтиска от половите хормони. Потискането на хормона осигурява безпрепятствено внедряване на яйцеклетката в матката на жената.
Действието на хормона обикновено продължава и след самото раждане като помага на матката да се възстанови Според някои учени този хормон има и изключително голямо значение за социалното поведение на хората. При жените този хормон е отговорен за връзката майка-дете, а при мъжете е свързан с емоционалното обвързване.

Основен фактор за засилване секрецията на този хормон е започналото разширяване на канала на маточната шийка по време на самото раждане. Отделянето на хормона се стимулира и по време на сукане на малкото. Изкуствен (синтетичен) окситоцин се използва в акушеро-гинекологичната практика като средство при жени, които имат слаба родилна дейност на матката.

Любопитни факти
Окситоцинът е наричан хормон на любовта тъй като той се отделя в кръвта по време на оргазъм както пи мъжете, така и при жените. Освен това основното действие на сините хапчета (Виаграта) е да повишат нивото на окситоцин в кръвта, което от своя страна доказва, че възстановяване на половата активност не се дължи само на по-голямата кръв, но и на повишеното количество на хормони от хипофизата и най-вече окситоцин.

Механизма на действие на виаграта се състои в следното:
Отделения от хипофизата окситоцин се регулира от фермент носещ името на фосфодиестераза, който от своя страна отговаря за стесняването на кръвоносните съдове и намаля тяхната проходимост. Основното действие на виаграта е да блокира фосфодиестеразата. Като се блокира фермента се разширява кръвоносния ток. В резултат на всички тези действия нивото на окситоцин в кръвта се повишава до 3 пъти.

 

Окситоцин и Вазопресин

85
com_content.article
(5 гласа, оценка 4.20 от 5)
Хипофиза - Окситоцин и Вазопресин4.20 от 5 от общо 5 гласували.