You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Гастрит Симптоми и Лечение

gastritОстър гастрит

Този вид гастрит представлява възпаление на вътрешната лигавица на стомаха. Причина за възникване на остър гастрит могат да бъдат разлини, някои от по-често срещаните причини са: Консумацията на много студени или горещи храни, напитки, гастрит се причинява и от прекомерна консумация на пикантни и лютиви храни, продължителната употреба на някои лекарствени средства водят също до увреждане на лигавицата на стомаха. По-рядко срещани причинители на острия гастрит са алкохола и преяждането.

 

Симптоми на остър гастрит

Симптомите, на гастрит, които се описват в учебниците по медицина са: тъпа болка в стомаха, тежест в горната част на коремната кухина, езика е обложен със сиво-бял цвят. Устата е суха или обратното обилно се отделя слюнка.

Хроничен гастрит

Това е друг вид гастрит, той представлява увреждане на стомашната лигавица. Характерно за хроничния гастрит че се наблюдават симптоми на изостряне на болките в корема след което следва период на подобрение и отшумяване на болките. Често ако не се вземат мерки хроничния гастрит може да премине в остър. Хроничния гастрит се поделя на няколко под вида:

Повърхностният гастрит

Този вид гастрит се среща предимно при по-възрастната част от населението (обикновено при хора на 50години). Симптомите на този тип гастрит са - подуване в горната част на корема и често оригване, силна болка се появява след нахранване или нагладно.

Ерозивен гастрит

При този вид гастрит болните се оплакват от болки в горната част на корема. В учебниците по медицина болките се описват като подобни на язвените болести. В редки случай може да има и кръвоизливи.

Гигантски гастрит

Този вид гастрит се среща преди всичко при мъжете. Дори и при мъжете този тип гастрит е много рядко срещан. Симптомите на този вид гастрит освен общите болки в горната част на корема, може да се наблюдават гадене, липса на апетит, при гигантския гастрит може да се наблюдава кръв в урината и поява на анемия.

Атрофичен гастрит

Симптомите описани в учебниците по медицина за този вид гастрит са следните - липса на апетит, повишено слюнкоотделяне, липса на желание за хранене,  тъпа болка в горната част на корема, болните от този вид гастрит слабеят езикът им се изглажда и на цвят става червен.

Гастрит

97
com_content.article
(18 гласа, оценка 2.78 от 5)
Гастрит Симптоми и Лечение2.78 от 5 от общо 18 гласували.