You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Билки

Чай за кашлица от билки

386
com_content.category
(3 гласа, оценка 3.00 от 5)
Чай за кашлица от билки3.00 от 5 от общо 3 гласували.


кашлицаПричините за появата на кашлица могат да бъдат няколко. От една страна кашлицата може да е в резултат на настинка, от друга обаче кашлицата може да се дължи и на по-сериозно заболяване като бронхит или алергия. Кашлица може да се появи и в резултат на сух или силно запрашен въздух, повишени емисии във въздуха на някои химични и вещества и прочие. Важното е да знаете, че при поява на кашлица трябва да потърсите лекарска помощ, за да се уточни точната причина на причина за нейната поява. Особено силно се отнася това при появата на кашлица при деца.

КАК ДА УКРЕПИМ СЪРЦЕТО СИ

383
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
КАК ДА УКРЕПИМ СЪРЦЕТО СИ0 от 5 от общо 0 гласували.


syrceСърдечните и съдовите заболявания често протичат без симптоми, а инфарктът и инсултът идват съвсем неочаквано.

Рязката промяна в климата при смяна на сезоните задълбочава проблемите.

През есента се наблюдават най-много инфаркти и инсулти, чести пристъпи на исхемичната болест на сърцето.

 

Заради есенният климат дори здравият човек може да усети симптоми на сърдечна недостатъчност – задух, учестено сърцебиене, усещане на стягане в гърдите.

Чай от лайка

357
com_content.category
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Чай от лайка5.00 от 5 от общо 1 гласували.


lajkaЛайката носеща сложното име Chamomilla recutita е сред най-известните лечебни растения сред българския народ. Тя се среща почти в цяла България на височина до 1100м. н.в. Лайката е ливадно растение и ако сте решили да си съберете най-добре да тръгнете по поляните в близост до селищата. Височината на растението достига до 60 см. За приготвянето на чай се използва само цветът на тази билка.

КАМШИК - ПОЛЕЗНА БИЛКА ПРИ ГРИП

317
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
КАМШИК - ПОЛЕЗНА БИЛКА ПРИ ГРИП0 от 5 от общо 0 гласували.


камшикМъчат ви летни вируси, спасение ще намерите с гаргари от камшик. Билката се прилага при много заболявания. Приема се вътрешно и външно за промивки и гаргари. Регулира още функцията на черния дроб и жлъчката и затова билката камшик се предписва като допълнителна терапия при хепатити, жълтеница и камъни в жлъчния мехур. Прилага се и при храносмилателни смущения, диарии, лениви черва и при ревматизъм.

ПСИЛИУМ - БИЛКА СРЕЩУ ЗАПЕК

274
com_content.category
(1 глас, оценка 4.00 от 5)
ПСИЛИУМ - БИЛКА СРЕЩУ ЗАПЕК4.00 от 5 от общо 1 гласували.


jivovlqkПсилиумът е безвредна билка срещу запек, позната още от древността. Използвана е от древната аюрведа в Индия. Това само по себе си е показателно за ефективността и безвредността на растението. Псилиумът е познат из цяла Европа, Азия и Америка заради ценните си фибри. Причината точно това растение да стане синоним на ‘’неразтворими’’ и ‘’разтворими’’ фибри в световен мащаб е голямото количество влакна /10-30%/, които се съдържат в семенните му снопчета при сравнително лесния му добив.

Чай от лайка

244
com_content.category
(1 глас, оценка 3.00 от 5)
Чай от лайка3.00 от 5 от общо 1 гласували.


laika

Пиенето на чай е древна китайска традиция, която обаче намира корени и по нашите земи. Сред най-полезните родни билки за чай безспорно са лайката, липата, мащерката, жълтия кантарион и още много други повече или по малко известни билки от които може да се приготвят страхотни билкови чайове за укрепване на имунната система и лечение на различни болести.

СИРОПЪТ ОТ БЪЗ

121
com_content.category
(1 глас, оценка 3.00 от 5)
СИРОПЪТ ОТ БЪЗ3.00 от 5 от общо 1 гласували.


sirop ot byzБилкарите наричат сиропа от бъз елексир на боговете. И това се дължи не само на вълшебния му вкус и аромат, но и на невероятното му тонизиращо и стимулиращо действие. Народният лечител Петър Димков твърди, че черният бъз е най-силната българска билка. Лечебни свойства имат всичките му части - корените, плодовете, листата, цветовете. Чаят от цветовете му се използва за инхалации при възпалено гърло, при възпаление на пикочните пътища и хемороиди.

ЖЪЛТА ТЛЪСТИГА /ЖЪЛТО ПРОЗОРЧЕ/

80
com_content.category
(1 глас, оценка 2.00 от 5)
ЖЪЛТА ТЛЪСТИГА /ЖЪЛТО ПРОЗОРЧЕ/2.00 от 5 от общо 1 гласували.


жълто прозорчеЖълтата  тлъстига е многогодишно тревисто растение с разклонена от основата и отчасти пълзящо стъбло, високо до 15 см. Листата са месести, последователни, яйцевидно цилиндрични, без дръжка и с парлив вкус. Цветовете са жълти, събрани в сенниковидни съцветия. Плодът е сборен - с 5 плодолистчета и с по няколко семена. Среща се из варовитите скалисти и планински места из цялата страна.

СОКЪТ ОТ АРОНИЯ

77
com_content.category
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
СОКЪТ ОТ АРОНИЯ1.00 от 5 от общо 1 гласували.


aroniqАронията пришълец в нашата страна, се оказва истинско природно чудо, събрало в себе си редки и ценни съставки.
Сокът от Арония се харесва на българите, но по важното е, че той се одобрява и от специалистите .Аронията, този непретенциозен храст с тъмночервени гроздовидни плодове се оказа истинско природно чудо, събрало в себе си ценни лечебни съставки.

Юка

69
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Юка0 от 5 от общо 0 гласували.


iukaНаричат юката палмова лилия. Тя е вечнозелено дръвче, което прилича на палмово, с масленозелени листа, леко бодливи по края. Върховете им са заострени и върху тях израства миниатюрно бодилче. Има повече от трийсет вида юка. Тя расте в Мексико, САЩ, и на Карибските острови, в страните от Централна и Южна Америка. Открай време индианците смятат, че тя е най-красивото растение и я наричат дървото на живота. От векове те не само се любуват на красотата й, ала познават и много добре лечебните й свойства.

Страница 2 от 3