You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Майчинство

Първи зъб на бебе

431
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Първи зъб на бебе0 от 5 от общо 0 гласували.


bebe zybiМного от опитните майки, които вече са изживели този труден както за родителите така и за бебета период си спомнят с умиление за първите зъбки при тяхното първо бебе. Ако обаче вие сте млада майка или татко е добре да се запознаете с това какво ви очаква, когато започнат да никнат първите зъбки на вашето дете.

Как да свалим температурата на дете

429
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Как да свалим температурата на дете0 от 5 от общо 0 гласували.


visoka temperaturaМного хора смятат, че температурата на човек е 37 градуса, но средната телесна температура на човешкото тяло е 36.6 градуса. Но както споменахме това е средна телесна температура, най-ниска температура е тази на крайниците, а най-висока на свивките на тялото и половите органи. Още по-интересно е че вътрешната температура на тялото дори е по-висока от 37 градуса. Най-висока е температурата на богато кръвоснабдените органи и най-ниска на тези при които оросяването е слабо (като ръцете и краката).

Астма при децата

364
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Астма при децата0 от 5 от общо 0 гласували.


astma-deca-kyrmeneВ онлайн списанието European Respiratory Journal публикува интересни данни, че кърменето по време на бременност понижава риска от появата на астма при новородените бебета и децата в ранна възраст.

Как да увелича кърмата си

354
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Как да увелича кърмата си0 от 5 от общо 0 гласували.


kyrma uvelichavaneМного жени страдат от недостиг на кърма. Понякога този проблем е вроден, но в други случай недостига на кърма е в резултат от начина ни на живот. Научно доказано е, че жените, които преди бременността са злоупотребявали с цигари и алкохол имат по-малко кърма, освен това жените със строги диети, които не са приемали пълноценно белтъци също страдат от недостиг на кърма. за да може да изхранете новороденото бебе е добре да започнете да спазвате добър хранителен режим и да се откажете от някои вредни навици още преди самата бременност (ако я планувате). Ако вече сте родили и кърмата ви е много малко и не стига да нахраните бебето може да ви препоръчаме няколко храни, които увеличават кърмата.

КОГА МОЖЕ ДА ЗАВЕДЕТЕ БЕБЕТО НА МОРЕ

301
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
КОГА МОЖЕ ДА ЗАВЕДЕТЕ БЕБЕТО НА МОРЕ0 от 5 от общо 0 гласували.


bebe moreСемейството ви посреща лятото с още един член? Трябва ли да отложите тазгодишната почивка на море или може да вземете бебето? Много педиатри смятат, че не е добре да се води дете на плажа, не навършило 2 гадинки. Като  причини лекарите изтъкват неукрепналата имунна система, вредата на силните слънчеви лъчи, риска от прегряване на тялото /заради несъвършената терморегулация/. Опасности крият и множество инфекции и болести, които засягат най-вече малките деца. Все пак, ако държите да заведете бебето на море, то трябва да е поне на 9 месеца. А за да предпазите детето от евентуални проблеми, трябва да спазвате следните съвети:

Как да спрем плача на бебето

281
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Как да спрем плача на бебето0 от 5 от общо 0 гласували.


детски ревПЛАЧЪТ ИЗДАВА ДИСКОМФОРТ И ЗВУЧИ РАЗЛИЧНО В ЗАВИСИМОСТ ОТ ПРИЧИНИТЕ, КОИТО ГО ПРОВОКИРАТ.

Плачът е езикът на новороденото. Бебето няма друг начин, по който да ви съобщи, когато не се чувствате добре. Причините могат да бъдат най-различни – умора, глад, пълен памперс, колики, болка, неприятно усещане от топлина, студ, слънчево греене, смяна на обстановката. Бебето може да недоволства и ако остане само. По този начин то търси компания или просто иска да го гушнете и да го подържите в прегръдките си.Вслушайте се в начина, по който вашето дете плаче, и сами ще установите, че различните причини пораждат различни видове плач.

КОГА ПРОГОВАРЯ ДЕТЕТО

269
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
КОГА ПРОГОВАРЯ ДЕТЕТО0 от 5 от общо 0 гласували.


dete

ПРОГОВАРЯНЕТО Е СЛОЖЕН И СТРОГО ИНДИВИДУАЛЕН ПРОЦЕС – НЯКОИ ДЕЧИЦА КАЗВАТ ‘’МАМА’’ НА 9 МЕСЕЦА, ДРУГИ ЧАК НА ГОДИНКА.

Трудно е да се каже на каква възраст проговарят децата – някои отронват първата си думичка преди прохождането, но при други тя не ‘’идва’’ и след първия рожден ден. За утеха на всички майки и татковци трябва да кажем, че проговарянето е един сложен и строго индивидуален процес. Той започва още от 3-месечна възраст, когато бебето все повече се вслушва в гласа ви и следи изражението на лицето ви, докато говорите.

КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ РЕВНОСТТА НА ПО-ГОЛЯМОТО ДЕТЕ

266
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
КАК ДА ПРЕОДОЛЕЕМ РЕВНОСТТА НА ПО-ГОЛЯМОТО ДЕТЕ0 от 5 от общо 0 гласували.


decaДОСТАТЪЧНО Е РЕДОВНО ДА РАЗГОВАРЯТЕ С НЕГО И ДА МУ ДАДЕТЕ СВОБОДАТА ДА СВИКВА СЪС СВОЙ РИТЪМ С НОВОДОШЛОТО БРАТЧЕ ИЛИ СЕСТРИЧЕ.

Когато у дома дойде по-,малкото братче или сестриче, е нормално първото дете да го ревнува, дори да го намрази. Тези чувства възникват спонтанно у хлапето, което доскоро е било единствено в семейството. То долавя всякакви признаци, които му подсказват, че животът му ще се промени завинаги, че е време да стане по-самостоятелно.

Страх при децата - как да се справим

218
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Страх при децата - как да се справим0 от 5 от общо 0 гласували.


strahНапълно нормално е децата да се боят. Важното е родителите да се научат да овладяват негативните емоции на подрастващите, да ги научат как да надмогват страха.

 

Бащата се ядосва на сина, че го е страх от тъмното. ‘’Какъв мъж ще стане от него’’, след като се страхува и през нощта до леглото му трябва да свети лампата.

Колики при бебето и какво ги причинява

183
com_content.category
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Колики при бебето и какво ги причинява0 от 5 от общо 0 гласували.


kolikiМного майки в тревогата си, а понякога и от не знаене смятат, че коликите са болестно състояние. Това обаче не е така. Коликите са състояние на неудържим плач предизвикан от болка в корема при здравите бебета. За младите майки е добре да се кажи, че колики се срещат при почти всички бебета, които се кърмят и въпреки, че коликите протичат с необуздан рев сред мъниците това не бива да се превръща в голяма тревога сред родителите!

Страница 2 от 3