You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Народна медицина

Билки и подправки за лечение на настинка

360
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Билки и подправки за лечение на настинка5.00 от 5 от общо 1 гласували.


nastinkaКрая на есента и зимата са сезоните, когато човешкия организъм е най-уязвим към настинки. Обикновено продължителността на една настинка е около 10 - 15 дни, но защо да чакате настинката сама да мине, а не предприемете сами мерки за лечение на настинката. Това може да стане с помощта на различни билки и подправки, които често се използват в ежедневието.

Чай от лайка

357
com_content.section
(4 гласа, оценка 4.50 от 5)
Чай от лайка4.50 от 5 от общо 4 гласували.


lajkaЛайката носеща сложното име Chamomilla recutita е сред най-известните лечебни растения сред българския народ. Тя се среща почти в цяла България на височина до 1100м. н.в. Лайката е ливадно растение и ако сте решили да си съберете най-добре да тръгнете по поляните в близост до селищата. Височината на растението достига до 60 см. За приготвянето на чай се използва само цветът на тази билка.

Ефикасни лекове срещу болки в корема

352
com_content.section
(4 гласа, оценка 4.50 от 5)
Ефикасни лекове срещу болки в корема4.50 от 5 от общо 4 гласували.


болкиБолките в корема може да са причинени от страшно много и различни причинители. Като се започне от неразположение поради консумацията на трудно смилаема храна, през развалена храна, инфекция на храносмилателния тракт и се стигне до заболяване на нервната система.

КАМШИК - ПОЛЕЗНА БИЛКА ПРИ ГРИП

317
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
КАМШИК - ПОЛЕЗНА БИЛКА ПРИ ГРИП0 от 5 от общо 0 гласували.


камшикМъчат ви летни вируси, спасение ще намерите с гаргари от камшик. Билката се прилага при много заболявания. Приема се вътрешно и външно за промивки и гаргари. Регулира още функцията на черния дроб и жлъчката и затова билката камшик се предписва като допълнителна терапия при хепатити, жълтеница и камъни в жлъчния мехур. Прилага се и при храносмилателни смущения, диарии, лениви черва и при ревматизъм.

ПСИЛИУМ - БИЛКА СРЕЩУ ЗАПЕК

274
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
ПСИЛИУМ - БИЛКА СРЕЩУ ЗАПЕК0 от 5 от общо 0 гласували.


jivovlqkПсилиумът е безвредна билка срещу запек, позната още от древността. Използвана е от древната аюрведа в Индия. Това само по себе си е показателно за ефективността и безвредността на растението. Псилиумът е познат из цяла Европа, Азия и Америка заради ценните си фибри. Причината точно това растение да стане синоним на ‘’неразтворими’’ и ‘’разтворими’’ фибри в световен мащаб е голямото количество влакна /10-30%/, които се съдържат в семенните му снопчета при сравнително лесния му добив.

Чай от лайка

244
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Чай от лайка0 от 5 от общо 0 гласували.


laika

Пиенето на чай е древна китайска традиция, която обаче намира корени и по нашите земи. Сред най-полезните родни билки за чай безспорно са лайката, липата, мащерката, жълтия кантарион и още много други повече или по малко известни билки от които може да се приготвят страхотни билкови чайове за укрепване на имунната система и лечение на различни болести.

Лечение при простуда

220
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Лечение при простуда0 от 5 от общо 0 гласували.


prostudaПрез есените и зимните месеци, когато температурите падат човек е доста предразположен към заболявания като грип, настинка и простуда. Дори и при най-леките симптоми като хрема, леко главоболие или болки в мускулите и ставите е необходимо да вземем незабавно мерки преди симптомите да са се влошили да сме развили по-сериозно заболяване.

Петък 13 - Истина или Измислица

204
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Петък 13 - Истина или Измислица0 от 5 от общо 0 гласували.


13 petakПетък 13 наричан още сред хората "черен петък" е известен като злощастен ден не само в България, но и навсякъде другаде по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти поради, което и в Българската национална мисъл петък 13 придобива голяма популярност за кратко време. Като се казва кратко все още никой не знае кога за първи път петък 13 е обявен за ден на фаталистите.

Кръщене на бебе или дете

177
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Кръщене на бебе или дете0 от 5 от общо 0 гласували.


krystenieКръщението е ритуал едно от седемте тайнства в който естествен стъпва всеки един християнин. Обикновено кръщаването трябва да стани още докато детето е малко или дори бебе, но в България се наблюдава, че голяма част от мъжете и жените на средна възраст са останали не покръстени.

Пчелен мед и канела срещу болести

168
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Пчелен мед и канела срещу болести5.00 от 5 от общо 1 гласували.


med i kanelaЕдна от храните, които човечеството използва още от древността това е меда. Същевременно достатъчно сладък, но в същото време и продукт, който не се разваля медът бързо намира място на традиционните кухни на много култури, но освен вкусна храната мед е и изключително полезна. От дълги години народни лечители използват мед за лечение на множество болести. Съчетанието на мед и канела е сравнително по нов похват. Основно известността на тази здравословна комбинация мед и канела произхожда от Аюрведа където мед и канела се използва като основно лекарство.

Страница 3 от 5