You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Народна медицина

Юка

69
com_content.section
(2 гласа, оценка 3.50 от 5)
Юка3.50 от 5 от общо 2 гласували.


iukaНаричат юката палмова лилия. Тя е вечнозелено дръвче, което прилича на палмово, с масленозелени листа, леко бодливи по края. Върховете им са заострени и върху тях израства миниатюрно бодилче. Има повече от трийсет вида юка. Тя расте в Мексико, САЩ, и на Карибските острови, в страните от Централна и Южна Америка. Открай време индианците смятат, че тя е най-красивото растение и я наричат дървото на живота. От векове те не само се любуват на красотата й, ала познават и много добре лечебните й свойства.

Котешкият нокът

40
com_content.section
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
Котешкият нокът 1.00 от 5 от общо 1 гласували.


koteshki nokatКотешки нокът /Uncaria tomentosa/ е увивно растение, най-разпространено в Амазонската джунгла. Индианските племена, живеещи в перуанската част на Амазонската джунгла, са употребявали котешкия нокът още преди 3000 години за лечение на астма, остеоартрит, ревматизъм, възпаление на уриналния тракт, следродилно възстановяване, дълбоки кожни рани.


Котешкия нокът произхожда от семейството на Rubiaceae. То е голямо дървесно увивно растение, което често достига височина до около 30 метра. Котешкия нокът  от Амазонската джунгла не трябва да се бърка с мексиканско растение, което носи същото име и което може да бъде токсично.

Билкови отвари за деца

9
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Билкови отвари за деца0 от 5 от общо 0 гласували.


dete-bilkiЗа децата билките се запарват по същия начин, както и за възрастни. Но пропорциите, в които се пият, разбира се са други. Много хора се интересуват  необходимо ли е изобщо да се дават билкови отвари на децата. Необходимо е. Това е значително по-добре, по-полезно, по-ефективно, отколкото каквито и да е хапчета. За кърмачетата, когато ги боли корема, е полезно да се приготви и да се дава няколко пъти дневно по чаена лъжичка отвара от лайка, с нея може да  се прави клизма.

Петнист Бял Трън

8
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Петнист Бял Трън0 от 5 от общо 0 гласували.


Петнист Бял ТрънУПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ - Използват се плодосемките.


ДЕЙСТВИЕ - Жлъчогенно, слабително, тонизиращо.


ПРИЛОЖЕНИЕ - Плоскосемките се прилагат при чернодробни заболявания и камъни в жлъчния мехур. Особено ценно е защото запазва черния дроб.По рядко се назначава при хроничен бронхит.

Страница 5 от 5