You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Бременност

Астма при децата

364
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Астма при децата0 от 5 от общо 0 гласували.


astma-deca-kyrmeneВ онлайн списанието European Respiratory Journal публикува интересни данни, че кърменето по време на бременност понижава риска от появата на астма при новородените бебета и децата в ранна възраст.

БРЕМЕННОСТ И ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА

361
com_content.section
(1 глас, оценка 2.00 от 5)
БРЕМЕННОСТ И ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА2.00 от 5 от общо 1 гласували.


bremennostПо време на бременност щитовидната жлеза на бъдещата майка увеличава малко размерите си. Това се получава , защото натоварването върху нея се увеличава.

При бременните жени щитовидната жлеза изпълнява не само специфичните си функции, но и отговаря и за вътреутробното развитие на бебето.

Йодът е изключително важен за организма елемент.

В щитовидната жлеза на плода йодът започва да се натрупва едва от 15-та седмица на бременността,постъпвайки от кръвта на майката.

 

Дейността на майчината щитовидна жлеза влияе върху развитието на бебето от самото начало на бременността.

 

Хормоните на бъдещата майка активно помагат на плода. С тяхна помощ се формират неговият скелет, нервната система, главният мозък, развиват се слуховите неврони…

 

Как да увелича кърмата си

354
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Как да увелича кърмата си0 от 5 от общо 0 гласували.


kyrma uvelichavaneМного жени страдат от недостиг на кърма. Понякога този проблем е вроден, но в други случай недостига на кърма е в резултат от начина ни на живот. Научно доказано е, че жените, които преди бременността са злоупотребявали с цигари и алкохол имат по-малко кърма, освен това жените със строги диети, които не са приемали пълноценно белтъци също страдат от недостиг на кърма. за да може да изхранете новороденото бебе е добре да започнете да спазвате добър хранителен режим и да се откажете от някои вредни навици още преди самата бременност (ако я планувате). Ако вече сте родили и кърмата ви е много малко и не стига да нахраните бебето може да ви препоръчаме няколко храни, които увеличават кърмата.

КЪСНА БРЕМЕННОСТ - ЗА И ПРОТИВ

306
com_content.section
(1 глас, оценка 4.00 от 5)
КЪСНА БРЕМЕННОСТ - ЗА И ПРОТИВ4.00 от 5 от общо 1 гласували.


bremennostЗРЕЛИТЕ ДАМИ СЕ ОТНАСЯТ ПО-ОТГОВОРНО КЪМ БРЕМЕННОСТТА

Понякога лекарите наричат с обидните думи ‘’стари родилки’’ всички жени, прекрачили 26, а сред хората порочно се е  установила като стереотип опасността да се ражда след 30. ‘’Късна ‘’ бременност е относително понятие. Всъщност възрастовите изменения, значими за жените майки, започват обикновено след 40 години. Макар че и 40 – също не е граница. Не може със сигурност да се каже, че да родиш на 18, е правилно, а на 30 – опасно или вече късно. Нека да научим доводите:

КОГА МОЖЕ ДА ЗАВЕДЕТЕ БЕБЕТО НА МОРЕ

301
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
КОГА МОЖЕ ДА ЗАВЕДЕТЕ БЕБЕТО НА МОРЕ0 от 5 от общо 0 гласували.


bebe moreСемейството ви посреща лятото с още един член? Трябва ли да отложите тазгодишната почивка на море или може да вземете бебето? Много педиатри смятат, че не е добре да се води дете на плажа, не навършило 2 гадинки. Като  причини лекарите изтъкват неукрепналата имунна система, вредата на силните слънчеви лъчи, риска от прегряване на тялото /заради несъвършената терморегулация/. Опасности крият и множество инфекции и болести, които засягат най-вече малките деца. Все пак, ако държите да заведете бебето на море, то трябва да е поне на 9 месеца. А за да предпазите детето от евентуални проблеми, трябва да спазвате следните съвети:

Страница 5 от 10