You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Бременност

Първия месец от бременността

83
com_content.section
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Първия месец от бременността5.00 от 5 от общо 1 гласували.


bremennost parvi mesecНепосредствено след успешен полов контакт между мъжа и жената възможността жената да забременее ако не използва предпазни средства е изключително висока. Най-важните неща, които се случват в момента след сливането на сперматозоида и яйцеклетката (при което се образува зигота), до края на първата седмица от бременността са обект на разглеждане от тази статия.

Хранителен режим на бременна жена

71
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Хранителен режим на бременна жена0 от 5 от общо 0 гласували.


хранителен режим бременностЗдравето и красотата на всяка една жена зависи от качеството на храната. След забременяването обаче качеството на храната е изключително важно за правилното развитие на плода. В началото на бременността по-голяма част от жените се оплакват от често гадене, повръщане и липса на апетит дължаща се най-често на променен вкус на храната.

Колики при бебета

64
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Колики при бебета0 от 5 от общо 0 гласували.


koliki pri bebeВ световен мащаб средно около 20% от бебетата страдат от колики. В България точен процент за бебета с този проблем е малко по висок около 25%. Появата на първите колики обикновено е след 3-та, 4-та седмица след появата на бебето на бял свят. Честотата на поява на колики при децата не зависи от пола, т.е. коликите се срещат с еднаква честота при момиченцата и момченцата.

Захранване на бебе

52
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Захранване на бебе0 от 5 от общо 0 гласували.


zahranvane bebeЗдравето на вашето бебе зависи от пълноценната храна която ще получи. Храната е източник на изключително важните пълноценни белтъци, витамини и минерали, не бива да се забравя, че храната е и източник на енергия за вашето бебе. При захранване на бебе в определена последователност и постепенно се включва различни храни. Захранване на бебе се прави първоначално с кашички. В някои части на света захранването става с истински каши, а в други страни в това число и България захранването става с млечно-зеленчукови пюрета.

Цезарово сечение – за и против

36
com_content.section
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Цезарово сечение – за и против0 от 5 от общо 0 гласували.


cezarovo rajdaneВ началото на миналия век тази операция се правела само в екстрени случаи. Сега, когато лекарите получиха възможност да прогнозират възможни усложнения, в повечето цезарови сечения се провеждат планово. Най-убедителните доводи за операция са проблеми с плацентата, тесен таз, тежки заболявания на матката/диабет, порок на сърцето/, неправилно разположение на плода.
Днес лекарите все по-често прибягват до цезарово сечение - за последните 10 години извършването на тази операция е нараснала тройно С какво е свързано това? Просто жените започнаха да раждат по-късно, в не особено благоприятна за това възраст. А съвременните методи за изследване позволяват отрано да се прогнозират усложнения по време на раждане. Повторни раждания на жени, веднъж родили чрез цезарово сечение, обикновено то се прави повторно. В много случаи цезаровото сечение действително е необходимо. Но за съжаление към него прибягват все по-често и тогава, когато жената може да роди по естествен път. Кой или какво й пречи да направи това?

Страница 9 от 10