You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Брадавици по тялото

bradaviciНа всяка част от нашето тяло могат да се появят брадавици, но въпреки това повишена честото на образуване на брадавици има в областите на ръцете, стъпалата, а по рядко в областта на лицето и шията. Брадавиците представляват рогови израстъци на кожата. Различават се няколко вида брадавици: островърхи брадавици, молуски, кондиломи и вулгарни брадавици.

 

Защо се появяват брадавици

Появата на брадавици е свързана с различни вирусни агенти. Заразяването с тези вируси може да стани по различни начин - чрез директен контакт със заразен човек, използване на общи дрехи или принадлежности за баня, появата на брадавици може да се дължи и на заразяване при плуване на заразена вода (примерно в басейн) и др.

Проникването на вируса обикновено става през наранена кожа (много удобна се оказва кожата наранена след спукване на пришки). Навлезли в кожата вирусите довеждат до усилен растеж и загрубяване (вроговяване) на кожата - така се появяват брадавици. Някой състояния на организма като отслабена имунна система или нервно напрежение (мигрена, стрес и др.) могат да доведат до повишаване на честотата на срещане на брадавици по тялото на човек.

Как да се пазим от появата на брадавици

Основно трябва да запомните, че вирусите причиняващи поява на брадавици е влажната среда. Поради тази причина винаги след като излезете от морето, басейна или след като сте си взели разхлаждащ душ подсушете добре кожата на цялото тяло като трябва да наблегнете на областите, които са рискови за появата на брадавици и хората им обръщат по-малко внимание като краката, ходилата, подсушете добре шията и лицето и не забравяйте да се погрижите и за ръцете.

За да се предпазите от появата на брадавици спазвайте висока лична хигиена не използвайте общи хавлии, не носете чехли, обувки и чорапи на други хора било то и близки приятели или членове на семейството

Когато сте в банята стимулирайте кръвообращението на крайниците като редувате студени и топли обливания с вода.

Лечение на Брадавици

Брадавиците в повечето случай не са опасни и лечението им не е задължително. Всички брадавици особено тези, които са на видими места - брадавици по лицето, шията или ръцете - представляват козметичен дефект и хората с тези брадавици се притесняват поради, което хората търсят лечение на брадавици.

Освен козметичен дефект някои от брадавиците (примерно кокоши трън) може да бъдат болезнени и задължително трябва да се лекуват.

За лечение на брадавици най-достъпния метод е използването на лепенки за брадавици, които се продават свободно без рецепта във всяка аптека. Лепенките за кокоши трън (брадавици) съдържат активни вещества най-вече млечна или салицилова киселина. Лепенките се залепват директно върху брадавиците в резултат на действието на лепенката брадавицата омеква и може лесно да бъде отстранена. Недостиг на този метод за лечение на брадавици е, че може да отнеме дълъг период от време докато омекни брадавицата обикновено около 2 месеца, а понякога може и повече.

Съвременната медицина прилага по-бърз метод. Лечение на брадавиците с течен азот. Азота изгаря брадавиците, но обикновено са необходими няколко посещения при лекар дерматолог.

Друг начин за лечение на брадавици е електрокоагулацията, а при много упорити брадавици се прилага и хирургично отстраняване.

Брадавици по тялото

126
com_content.article
(7 гласа, оценка 3.86 от 5)
Брадавици по тялото3.86 от 5 от общо 7 гласували.