You are here::
<
 
 
 
 
 
 

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРИСТЪПИТЕ НА БРОНХИАЛНАТА АСТМА

bronhialna astmaБРОНХИАЛНАТА АСТМА

Астмата винаги се проявява с  пристъпи, често във вечерните часове и през нощта. Човекът е заспал току-що, но се събужда от чувство за стягане в гърдите. Сякаш има нещо тежко върху гърдите, все едно, че го души някаква външна сила. Човекът скача от леглото, търсейки глътка чист въздух. Бледото му лице изразява мъка и страх от задушаване. Тези симптоми ту се усилват, ту отслабват, като продължават до 3-4 часа сутринта, след което спазмите отшумяват.

 

 

Ако не сте успели да предотвратите появата на астматичен пристъп, може да го овладеете с помощта на бронходиилататори. Те включват епинефарин, салбутамол, ефедра и неините производни, както и препарати от беладона. Добър поддържащ ефект имат и лечебните растения. Те са разделени в три основни групи.

- Бронходилататори – ризмарин, валериан, сладка детелина, калина, мента, женско биле, мащерка. Тези растения допринасят за отстраняване на бронхоспазмите, разшипяват кръвоносните съдове в дихателните органи.

- Антихипоксанти – бреза, бъз, жълт кантарион, липа, подбел, лайка, женско биле и др. Тази група от растителни средства помага за насищането на тъканите с кислород.

- Муколитици /отхрачваяи/ - аир, слезка, анасон, вероника, живовлек, мащерка. Те се назначават за подпомагане на отделянето на жилави храчки от дихателните пътища.

 

Децата страдат по-често от астма, причинена от алергия /атопична форма/. Често това е съпроводено с диатеза, уртикария, ринит, сенна хрема. В основата за развитието на астма са повтарящи се заболявания на бронхите. Астмата често се предхожда от тревожност, раздразнителност, нарушавания на съня, понякога – кожни обриви.

 

При бронхиална астма и хроничен астматичен бронхит при деца може да подпомогнат следните най-обикновени и абсолютно безвредни средства:

- 150 г. корени от хрян се смилат на ситно, добавя се сокът на два лимона, разбърква се добре и се съхранява в хладилник. Приема се по 1 ч.л. веднъж на ден или преди пристъп до подобряване на състоянието.

- Смесват се 100 мл. сок от моркови с равно количество пълномаслено мляко, загрява се до 70-80 градуса. Пие се сутрин вместо закуска на малки глътки. Курсът на лечение е 1 месец.

- Пригответе следната смес: овнешка мазнина – 500г.,пчелен мед – 500г, краве масло – 500 г., какао на прах – 100 г., кокоши яйца – 10 бр. Сложете сместа да кипне, охладете, като разбърквате непрекъснато. Вземайте по 1 с.л. 3 пъти дневно с топло мляко.

- При бронхиална астма се препоръчва да разтъркват гърдите с каша от счукан чесън в хаван, смесен с масло или свинска мас.

БРОНХИАЛНАТА АСТМА

187
com_content.article
(4 гласа, оценка 4.00 от 5)
КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ПРИСТЪПИТЕ НА БРОНХИАЛНАТА АСТМА4.00 от 5 от общо 4 гласували.