You are here::
<
 
 
 
 
 
 

БРОНХИТ – КАК ДА ГО ПОБЕДИМ

bronhЗапочва с гъдел. Невидима ръка леко докосва с перо задната част на гърлото ви. А след това боботенето се надига дълбоко в гърдите ви. Изведнъж вулканът във дробовете ви изригва и през следващите няколко минути вие изхвърляте пълна уста със храчки. Хванали сте бронхит. Или по точно бронхитът е хванал вас. Обикновено той има надмощие, защото не са много нещата които може да направите, за да се освободите от него. В много отношения бронхитът е като простудните заболявания. Обикновено се причинява от вируси.

 

Така че антибиотиците много не могат да помогнат. Понякога обаче брохитът се причинява от бактерии и тогава антибиотиците помагат. Острият бронхит в повечето случаи ще отзвучи от само себе си след седмица две. Но хронично болните могат да кашлят и гърдите да им свирят със месеци. При все че трябва да го оставите да мине от само себе си има някои неща, които може да направите за да дишате по лесно.

 

  1. ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПУШИТЕ – това е най-важното нещо, което трябва да направите особено ако бронхитът е хроничен. Престанете да пушите и шансовете ви да се отървете от бронхита нарастват значително. При 90-95% от случаите със хроничен бронхит основната причина е пушенето. Състоянието ви ще се подобри щом спрете да пушите. Ако сте пушили дълго време промените в дробовете ви може да са необратими, но колкото по малко сте пушили толкова по вероятно е да се възстановите напълно.
  2. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ПАСИВНОТО ПУШЕНЕ – избягвайте хората които пушат. Ако вашият съпруг пуше накарайте го да спре. Пушенето на другите също може да предизвика бронхит у вас. Трябва да избягвате всякакъв цигарен дим.
  3. ПОЕМАЙТЕ ПОВЕЧЕ ТЕЧНОСТИ – поемането на течности прави слузта отделяна от бронхите по водниста и по лесна за откашляне. 4 до 6 чаши течности на ден ще помогнат на кашлянето. Най-добре е да се поемат топли течности или най-обикновена вода. Избягвайте кофеина и алкохолните напитки. Те действат диуретично и всъщност губите повече течности отколкото поемате.
  4. ВДИШВАЙТЕ ТОПЪЛ И ВЛАЖЕН ВЪЗДУХ – топлият и влажен въздух също помагат за отделянето на храчките. Ако слузта от вашите дихателни пътища е плътна и трудно се откашля, един изпарител ще помогне за по-лесното отделяне на секретите. Вие можете да застанете във банята, да пуснете душа и да вдишвате топла пара.
  5. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ХАВЛИЯТА – парната баня може много да помогне. Напълнете умивалника със гореща вода наведете се над него и завийте главата си със хавлиена кърпа, така, че да се получи нещо като палатка, а след това вдишайте парата в продължение на 5 или 10 минути във продължение на няколко часа. Поемането на течности е най-добрият начин за откашляне на секретите.
  6. ВСЛУШАЙТЕ СЕ В СВОЯТА КАШЛИЦА – суха ли е вашата кашлица или влажна? Ако имате влажна кашлица, при която се отделят храчки, вие всъщност не бива да я потискате напълно, защото няма да можете да откашляте това от което трябва да се освободят дробовете ви. Потиснете кашлицата . От друга страна ако кашлицата ви е суха тоест вие нищо не откашляте, добре е да вземете лекарство за потискане на кашлицата. Търсете лекарство, което съдържа активната съставка декстрин меторфан.
  7. КОГА ДА СЕ ОБЪРНЕМ КЪМ ЛЕКАР – бронхитът се нуждае от лекарска намеса когато:

- След една седмица кашлицата ви се е влошила вместо да се подобри.

- Имате температура и отделяте кървави храчки

- Вие сте във напреднала възраст и имате и друго заболяване.

- Не ви стига въздух и имате много силна кашлица..

БРОНХИТ

210
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
БРОНХИТ – КАК ДА ГО ПОБЕДИМ0 от 5 от общо 0 гласували.