You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Краста - Симптоми и лечение

крастаКрастата е заболяване, от което всеки може да бъде заразен няма имунитет срещу него. Крастата е заразна болест, която може да се предава лесно при допир, спане в завивките на човек, който вече има краста или носене на неговите дрехи. Причинителя на краста е дребен кърлеж, който паразитира само при човека и се храни с дерма (кожа). Кърлежът причинител на краста е широко разпространен и се наблюдава във всички географски ширини с изключение на полюсите. Любопитен факт около болестта краста е, че разпространението на заболяването е тясно свързано с развитостта на населението и най вече със санитарно-хигиенните условия на живот и култура на населението. 

Заразяване с краста

Опасност представляват оплодените женски, ако попаднат само мъжки акари те не могат да причинят развитие на болестта краста, но оплодени женски, ако попаднат върху кожата на здрав човек го заразяват. Женските навлизат в кожата на госта приемника (човека) и започва развитието на болестта. Крастата се развива за около 10дни, след навлизането на паразита.

Симптоми на краста

По кожата се появява обрив, той всъщност представлява външна проява на ходовете, който си правят крастовите кърлежи. Обрива може лесно да се разпознае обикновено външната проява е зачервявания дълги около 1 см. с права или слабо извита линейна структура. Това е един от първите симптоми, който може да бъде забелязан преди, болестта да е навлязла в сериозна фаза. Основната засегната част от тялото това са ръцете. Най-силно от краста се засягат пръстите и дланите, лактите, областта около пъпа и гърдите на жените особено в областта около зърната. Сигурен симптом за наличие на краста това е неудържим сърбеж, който през деня може да е по слаб, но нощно време се усилва многократно и честота на сърбежа при краста е почти постоянен. Сърбежа при краста води до многобройни разчесвания на кожата и безсъние. Заразяването става непосредствено от болния човек или чрез вещи и предмети на болния.

Лечение на краста

Ако един член на семейството е заразен с краста, това значи, че има около 80% вероятност акарите да заразят и останалите членове от семейството, поради което е необходимо паралелно лечение на краста както при болния така и при все още здравите членове. За да бъде напълно унищожена болестта е необходимо да се лекува не само крастата по ръцете и тялото, но и да бъдат третиране дрехите и завивките, които са потенциални местообитания на крастовия кърлеж.

Лечение на краста с Акарол

Един от възможните методи за лечение на краста е използването на спирт. Необходимо е три пъти на ден поне да си вземате душ и след това с помощта на памук да намазвате цялото тяло с продукта Акарол. След всяка баня бельото и дрехите се сменят, а тяхното пране става при висока температура. Това е необходимо, за да бъдат унищожени всички кърлежи причинители на краста.

Лечение на краста със серен мехлем

Този мехлем за лечение на краста се използва от много народни лечители и е сред най-известните начини за лечение на краста. Приготвянето става с помощта на сяра под формата на мехлем със свинска мас (30% за възрастен човек и 20% за деца). А самото лечение на краста се провежда, чрез следния подход: Серния мехлем, който сме приготвили се втрива в кожата по-цялото тяло с изключение на шията и врата. Тази процедура се прави веднъж дневно, три дена един след друг. На четвъртия ден болният се изкъпва, преоблича и сменя чаршафите на леглото. Дрехите на болния подлежат на дезинфекция (изваряване).

Краста лечение и симптоми

 

257
com_content.article
(51 гласа, оценка 3.51 от 5)
Краста - Симптоми и лечение3.51 от 5 от общо 51 гласували.