You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Бронхиална астма

bronhialna-astmaВ Европа около 3% от населението боледува от астма, което подрежда тази болест сред често срещаните заболявания. Характерна черта на болестта е, че тя протича с пристъпи на задух (недостиг на въздух). Недостига на въздух при бронхиалната астма се дължат на спазми в бронхитите и увеличен секрет на бронхиалната лигавица съпроводен с оток. Началния стадии наричан от много специалисти пред астматичен, се характеризира че не се наблюдават типичните пристъпи на задух. Втория етап е етапа на същинската астма, през който етап се наблюдават пристъпи на задух или т.нар. астматични пристъпи. Честотата на астматичните пристъпи не е голяма, а между два поредни задуха болния се чувства добре в следващ етап от развитието на болестта честота на астматичните пристъпи се увеличава, а времетраенето между двата започва да се скъсява. Болестта започва да засяга и други органи.

 

Описание на Бронхиална астма

Бронхиална астма се причинява от различни алергени върху лигавицата на броните поради, което Бронхиалната астма се приема за алергично заболяване. Източниците на алергия може да са както външни така и вътрешни за организма. Външните алрегенти са предимно битов прах, растителен полен, косми от домашни животни. Външни алергенти могат да бъдат и някои лекарствени средства, а също така и някои храни. Специфично за всеки болен е към колко алергена ще бъде чувствителен. Едни могат да са чувствителни само към един алергичен източник, а други да проявяват полиалергия.

Интересен е факта, че честотат на астматичните пристъпи е най-висока през пролетните месеци, а най-ниска през зимата.

 

Клинична картина на Бронхиална астма

Най-очевидният белег на бронхиална астма това са силният задух наричан още астматичен пристъп. Пристъпите на астма настъпват най-често вечерта, като предвестник се появява суха кашлица или неспокойство, което води до събуждането на болните от бронхиална астма с тежест в гърдите и недостиг на кислород. Продължителността на астматичния пристъп е различна при отделните пациенти, разлика се наблюдава и в тежестта на самия астматичен пристъп. Често се случва при болните от бронхиална астма пристъпа да е по продължителен това състояние се нарича астматичен статус. След преминаването на астматичния статус болни възстановява нормалното си дишане, сухата кашлица силно изчезва, а страдащият от бронхиална астма може да отдели малко количество сухи жълти на цвят храчки.

 

Лечение на Бронхиална астма

Основно лечението се състои в премахването на алерген, който провокира появата на астматичния задух. Астматичният пристъп се лекува със спазмолитици, инхалации, отхрачващи медикаменти, противо алергични средства, кортикостероиди.Болните от бронхиална астма с проявен астматичен статус или усложнения на болестта се лекуват в болнични заведения. Широко използвано е и т.нар. Климато-лечение.

 

Профилактика на Бронхиална астма

Профилактиката на бронхиалната астма се състои в ранното установяване на болестта и отстраняване на алергени фактори причиняващи пристъпите.

 

Бронхиална астма

 

28
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Бронхиална астма5.00 от 5 от общо 1 гласували.