You are here::
<
 
 
 
 
 
 

ХРАНИТЕЛНИ ОТРАВЯНИЯ ПРЕЗ ГОРЕЩОТО ЛЯТО

болницаС настъпване на летния период и покачване на температурите нарастват рисковете от възникване на хранителни отравяния. Биологичните замърсители /живи микроорганизми/ попадат в храната във всички етапи на добиване, обработване, опаковане, транспортиране, съхранение и реализация на храните. В някои случаи те променят вкуса на храната, но по често такива промени няма, което представлява и основната им опасност.

 

При хранителните заболявания от микробен произход храната е добра среда за развитие на някои патогенни микроорганизми – при подходящи за това условия – висока температура и влажност.

 

САЛМОНЕЛА

 

Основен причинител на токсикоинфекциите е салмонелата, която причинява т.нар.

 

САЛМОНЕЛОЗА. При консумация на месо, мляко и яйца от болни животни и птици и вторично заразени през целия път от производството до консумация. Най-често се среща в месо и месни продукти, яйца и яйчни изследвания, сухи млека. Бактерията се разпространява лесно и е устойчива, което я прави силно заразна Въпреки че заразяването може да стане при контакт с друг болен, най-честата причина за заболяването, остава неправилната кулинарна обработка на хранителните продукти или консумация на заразени храни от животински произход – месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти.

 

Друг чест източник на заразата през лятото са замърсени обществени басейни и заразени водоеми.

 

Попадайки в стомашно-чревният тракт чрез храната бактериите на салмонелата оцеляват в стомаха и попадат в червата. Достигайки до тънките черва, те отделят токсини, които всъщност причиняват симптомите на хранително отравяне, каквито са силни болки в коремната област, повръщане и диария. Микроорганизмите на салмонелата бързо достигат до лигавицата на тънките черва. Там те отделят токсини, които причиняват диария, болки в корема и интоксикация на организма.

 

СТАФИЛОКОКОВА ИНФЕКЦИЯ

 

Причинява се от образувалия се стафилококов ентеротоксин, които се продуцира от някои щамове стафилокок. Основни източници са човекът /от носоглътката и кожата/ и болни от мастит животни, които замърсяват суровото мляко, а чрез него – сладкарските и млечни изделия.

 

БОТУЛИЗЪМ

 

Ботулизъм е най-тежкото хранително отравяне, което често завършва летално. Причинява се от микроорганизъм, който образува спори и се развива в среда бедна на кислород – консервирани зеленчуци и вътрешностите на колбаси, шунка и риба. Най-често се среща в почвата и оттам попада в храната – чрез недобре измити зеленчуци. Ботулиновият токсин е силно отровен – смята се за най-силният природен токсин. Образува се активно при 22-30 градуса, а токсинообразуването се прекратява в силно солена, сладка или кисела среда. Разрушава се при нагряване до 100 градуса за 5 минути. Обикновено тези замърсени консерви са бомбирани, а храната има признаци на развалена – неприятна миризма, горчив вкус, но има и случаи в които храната няма промени.

 

КОЛИЕНТЕРИТ

 

Замърсоване на храната с колибактерии става почти само от човека чрез замърсени ръце и храни. Заболяването възниква и след консумиране на храни, несъхранени в хладилни условия – месни, рибни, яйчни изделия. Характерно е това, че не се променят видът и вкусът на храната./

 

БЪСЕТЕ ОСОБЕНО ВНИМАТЕЛНИ

 

Хранителните продукти и готовите храни да се съхраняват само в хладни условия.

 

Да се спазва добра термична обработка – да не се консумират полусорови или недопечени месни, яйчни и млечни изделия Едно ястие, веднъж размразено или затоплено, не бива да се охлажда или замразява отново.

 

Да се избягва консервирането на месо и риба в домашни условия.

 

Консервирането на плодове и зеленчуци да се извършва правилно и внимателно, като се използват здрави и цели плодове и зеленчуци, които са добре измити, стъклените буркани и капачки да бъдат добре измити.

 

Да се купуват храни само от магазинната мрежа, защото там са спазени всички условия на съхранение и са гарантирани качеството и произходът му. Купуването на храни от улицата е рисковано.

309
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
ХРАНИТЕЛНИ ОТРАВЯНИЯ ПРЕЗ ГОРЕЩОТО ЛЯТО0 от 5 от общо 0 гласували.