You are here::
<
 
 
 
 
 
 

ЯИЦАТА ЛЕКУВАТ

qica-lekuvagЯйцата са основен хранителен продукт. От тях се приготвят вкусни торти, сладкиши, бъркани, пържени и разни други манджи…

 

Яйцата са включени и в много диети.

 

Яйчният жълтък съдържа половината от всички елементи, нужни на мозъка, нервната система и органите на тялото. Яйчният жълтък трябва да присъства всеки ден в менюто ви, ако искате да сте силни и здрави психически и физически. Яйчният жълтък трябва да се консумира сварен и самостоятелно, т.е да се яде например само сутрин без да се смесва с други храни.

 

Яйчният белтък трябва да се консумира само след тежко физическо натоварване. Той се усвоява само от мускулите и не бива да се яде ако няма мускулно усилие.

 

От далечни времена яйцата се използват и за лечение на различни заболявания.

 

При силна кашлица и за укрепване на белите дробове, е полезно по няколко пъти на ден да изпивате по една пълна чаена лъжичка от следната лечебна смес – смесете 2 чаени лъжички краве масло, 2 сурови жълтъка, една чаена лъжичка брашно или нишесте и 2 ч.л. мед. Сместа се обърква и се взема от нея по 1 ч.л. на ден.

 

При туберколоза се прави следната лековита настойка. 1о лимона, 6 пресни яйца, 400 г. липов мед и ½ чаша коняк. Изцедете сока от лимоните и залейте с него яйцата, но без да ги чупите и разбивате. Сложете марля на буркана, в който сте поместили сместа, отгоре увиите с плътна хартия и приберете съда на прохладни и тъмно място в продължение на една седмица – докато се разтворят черупките. След това леко сгрейте меда, докато се втечни, но не повече от 60 градуса, и го добавете към сместа, излейте в нея и коняка. Настойката е готова. Прилейте я в бутилка и пазете в хладилника. Пие се по една пълна чаена лъжица след ядене. Тази настойка се разваля бързо след 2 седмици, най добре да я правите на по-малки порции.

 

При силно раздразнени стомах и черва се препоръчва да пиете белтъчна вода – разтваряте белтъка на едно прясно яйце в чаша студена преварена вода. Може да я подсладите и да пиете на малки глътки.

 

Против киселини в стомаха ви препоръчваме да изпиете един суров яйчен белтък. Той действа много по ефикасно от всички досега създадени за този проблем лекарства.

 

Яйцата се използват и в козметиката. Те са в основата на маски за коса и лице, които можем да си приготвим в къщи.

356
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
ЯИЦАТА ЛЕКУВАТ5.00 от 5 от общо 1 гласували.