You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Астма при децата

astma-deca-kyrmeneВ онлайн списанието European Respiratory Journal публикува интересни данни, че кърменето по време на бременност понижава риска от появата на астма при новородените бебета и децата в ранна възраст.


В експеримента са включени над 5000 деца. Децата са поделени на две групи едните, които са се хранили с кърма поне 6 месеца, и деца които не са били кърмени. Учените установили, че децата които не са хранени с кърма имат 44% по-голям риск от появата на астма още в детска възраст спрямо другата група деца. Проучването показва че некърмените деца имат повишен с 26% рис от задух, над 20% за суха кашлица и над 50% за отделянето на храчки.

Авторите от авторитетното научно списание обобщават, че по-краткикия период на кърмене и включването на различни добавки към кърмата водят до повишаване на риска от астма-свързани симптоми по време на първите 4 години от живота. От части учените обясняват резултатите с това, че децата които са кърмени са по-устоичиви на инфекции в долните дихателни пътища, но не и чрез атопични механизми.

 

Астма при децата

 

364
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Астма при децата0 от 5 от общо 0 гласували.