You are here::
<
 
 
 
 
 
 

ДИЕТА СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР

жлъчен мехурСлед отстраняване на жлъчния мехур се налага спазване на специален хранителен режим. Необходимо е оперираният да е запознат с особеностите и последствията от неспазването на диетата още преди да се подложи на операция.

Необходимо е да се избягват следните храни:

Пикантни храни, съдържащи – черен пипер, горчица, хрян, лук, чесън, киселец, ряпа, репички, гъби, дреболии.

Солени продукти – колбаси, готови и овкусени бульони, сосове, овнешко, свинско, говеждо, патешко и други меса – тъй като променят състава на жлъчният сок.
Лесноусвоими въглехидрати – захарни и сладки изделия, тъй като предизвикват подуване на червата и впоследствие водят до нарушено усвояване на останалата храна

Студени напитки и храни – сладолед, сокове, газирани напитки, тъй като е възможо да предизвикат спазъм на жлъчните пътища и застой на жлъчката.

Храни, които няма да пречат и може да консумирате след операция на жлъчния мехур:

 

За приготвянето на ястия изборът трябва да се насочи към месо с минимално количество мазнини /постни меса/ - говеждо, пилешко, морска риба. Препоръчителна е морската риба, защото е богата на лецитин, който помага за усвояването на мазнините.

 

Полезна храна за оперираните от жлъчен мехур е изварата. Тя е богат източник на пълноценни лесноусвоими животински белтъци. Изварата съдържа друг липотропин холин /който, заедно с инозитола, образува лецитина/.

 

Млякото, предимно под формата на кисело-млечен продукт се препоръчва за ежедневна консумация. Сметаната е позволена само, ако е с ниска масленост в малки количества, във вид на сос и добавка към салата. Позволените мазнини са само растителни и краве масло. Може да се хапва по едно яйце на ден. От зърнените храни подходящи са елда, овес, ориз, които съдържат липотропни вещества.

 

След операция на жлъчния мехур да се приемат много малко плодове и зеленчуци, с изключение на киселите сортове, които имат жлъчегонно действие. Особено полезни са – моркови, тиква, диня и пъпеш. Допуска се консумацията на мармалад, сладко, конфитюр, но в умерени количества.

ЖЛЪЧЕН МЕХУР

368
com_content.article
(14 гласа, оценка 3.00 от 5)
ДИЕТА СЛЕД ОПЕРАЦИЯ НА ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР3.00 от 5 от общо 14 гласували.