You are here::
<
 
 
 
 
 
 

ПАТЛАДЖАНЪТ ЛЕКУВА

патладжанРазпространено е мнението, че патладжана не е особено полезен зеленчук.

 

Това е така донякъде Ако имате язва, обострен гастрит или склонност към разстройство на червата, по добре не яжте патладжан. Патладжаните съдържат много целулоза и трудни за преработване влакна и могат да предизвикат влошаване на състоянието при хора с болен стомах.

 

Обаче ако нямате горепосочените проблеми, патладжана е идеален за диети, за прочистване на организма и в борбата с инфекциите.

 

Патладжана има способността да извежда от организма вредния холестерол. Затова диетолозите съветват хора които имат сърдечносъдови заболявания да включват патладжана в менюто си. Патладжана е богат на минерални вещества, които нормализират сърдечната дейност

 

Патладжана съдържа много желязо т.е. влияе добре на кръвния състав и на цвета на лицето, което го прави подходяща храна за хора страдащи от анемия.

 

Патладжановия сок има високи бактерицидни свойства. Той е природен антибиотик, които помага на организма за по-бързото заздравяване на раните и се справя с различни инфекции.

 

Патладжанът е подпомага лечението на хипертоният, за забиляване и профилактика на черния дроб, за заздравяване на венците…

 

Предлагаме ви няколко рецепти за лечение и профилактика:

 

ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХИПЕРТОНИЯ

прах от изсушена кора на патладжани се смила в кафемелачка. Приема се по 1 чаена лъжичка преди ядене.

 

ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ И БЪБРЕЦИТЕ

всеки ден се изяжда по 1 супена лъжоца задушени патладжани.

 

ЗА УКРЕПВАНЕ НА ЗЪБИТЕ И ВЕНЦИТЕ

супена лъжица патладжанени кори се изсушават, смилат се и се заливат с чаша вряла вода. Добавя се лъжичка сол и с течността устата се изплаква всеки ден. Само след около седмица ще укрепнат венците и зъбите ви.

 

Важно е да знаете, че патладжаните съдържат веществото соланин, с което се обяснява леко горчивият им вкус. В презрелите патладжани соланинът е в по-голямо количество и това може да предизвика отравяне. Когато купувате патладжан избирайте по младички. Кафеникавите дръжки показват, че плодът е откъснат отдавна.

 

Върху повърхността на пресния патладжан няма кафяви петна, той е твърд, а кората му е гладка и лъскава.

Патладжан

369
com_content.article
(4 гласа, оценка 2.75 от 5)
ПАТЛАДЖАНЪТ ЛЕКУВА2.75 от 5 от общо 4 гласували.