You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Пчелен прашец - храна и лекарство

пчелен прашецПчелния прашец е интензивно търсен продукт цената му варира в доста широки граници в зависимост от качеството и чистотата на прашеца (дали са добавени други вещества към прашеца). Пчелния прашец е намерил мястото си сред много комерсиални производства в това число - хранителната, козметичната, производството на лекарства и други.

Основното предназначение на пчелния прашец е подхранването на пчелите (той се явява вид хранителна добавка). Поради изразения ефект върху биологията на човек, той намира приложение и като добавка, която повишава съпротивителните сили на човешкия организъм.

Как изглежда пчелния прашец

Прашеца от пчели е с много малки размери най-големите зърна достигат до 150 микрона, а най-малките са от порядъка на 10 микрона. В биологията на пчелите прашеца има много важни функции. Пчелите го използват като храна за възрастните пчели през зимните месеци, за отглеждане на личинките, за произвеждане на восък и изключително важното пчелно млечице. Количеството пчелен прашец, което се консумира от нормално развито пчелно семейство може да достигне до 30 килограма. За целите на промишления добив на пчелен прашец се отнема до 20% от прашеца на пчелите или това са около 6 килограма. Количеството пчелен прашец не се взема еднократно, а се събира равномерно през цялата година. Установено е, че при отнемането на повече от 20% прашец на годишна база може да доведе до началото на отпадъка на кошера и семейството. Самия пчелен прашец се отнема с помощта на т.нар "прашецоуловители".

Пчелнен прашец в здравословното хранене

Редица хора желаещи да се хранят здравословно използват преимуществата на пчелния прашец. Когато говорим за ползите от него се чудим от къде да започнем. На първо място ще споменем, че прашецът е изключително богатия на минерални вещества като: Цинк, магнезий, калий, мед, хром, кобалт, фосфор, калций, барий и редица други включително и сребро.

Пчелния прашец е богат и на витамини от тях в най-голямо количество са витамин C, витамин В1, В2, В5, В6 и В8. Пчелния прашец е полезен и за очите, защото съдържа витамин А, полезен за косата съдържа витамин Е. Прашеца е богат още и на биотин, фолиева киселина и други.

Хранителната стойност на този природен продукт е висока съдържанието на захари може да достигне до 60%, а това на белтъците до 40% от сухото вещество. От захарите са установени глюкоза, фруктоза, захароза, лактоза, галактоза, арабиноза, рибоза, рафиноза, декстрини, стахилоза, ксилоза, нишесте и целулоза.

В Пчелния прашец са установени и незаменими за човешкия организъм аминокиселини:

Лизин - 5,4 мг;
Метионин - 2 мг;
Фенилаланин - 3,5 мг;
Левцин - 5,7 мг;
Аргинин - 4,5 мг;
Валин - 6,3 мг;
Треонин - 4,6 мг;
Триптофан - 1,6 мг;

Пчелен прашец лечебни свойства

Освен безспорните предимства за здравословното хранене на пчелният прашец, пчелният прашец има лечебни възможности. Много често пчелният прашец се посочва като полов стимулант за мъжете, той повишава либидото и потентността. Освен в това отношение пчелния прашец укрепва костите.

Пчелния прашец помага на различни болести на кръвоносната система - стимулира образуването на червени кръвни клетки, заздравява стените на кръвоносните съдове, пчелния прашец укрепва сърцето и нормализира високото хипертонично налягане. Прашецът е много богат и на селен, който действа профилактично при някои ракови заболявания, подпомага организъма при освобождаването му от тежки метали.

Пчелнен прашец - дози

Препоръчителната дневна доза пчелен прашец за възрастни е около 15-20 гр. като срока на приема не бива да е по-голям от 3 месеца. Лекарите препоръчват приема на пчелен прашец да бъде предимно по-време на смяна на сезона.

Пчелен прашец

 

372
com_content.article
(19 гласа, оценка 3.37 от 5)
Пчелен прашец - храна и лекарство3.37 от 5 от общо 19 гласували.